Fakta | Barn

Barns utveckling

Under barnets första år i livet sker en enorm utveckling, både på det fysiska och på det mentala planet. Även om det finns individuella skillnader, sker de flesta förändringar vid ungefär samma tidpunkt och ålder.

Uppdaterad den: 2016-01-18
Uppdaterare: Martin Jägervall, Överläkare vid Barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet Växjö

Annons

1 - 3 år

Nu lär sig barnet gå, det har utvecklat motoriska och finmotoriska egenskaper, som till exempel att äta själv och rita med kritor. Från och med ettårsåldern börjar barnet att prata, i början blir det bara enstaka ord, som sedan utvecklas till meningar. Det förstår också mer och mer vad mamma, pappa och syskon säger. I tvåårsåldern kommer många barn in i en lättare trotsålder. ”Kan själv” blir ett vanligt uttryck, och barnet börjar därmed känna och visa att det är en egen individ. Den förmågan utvecklas alltmer i treårsåldern, då kan barnet även göra sig bättre förstådd språkmässigt.

4 - 6 år

När barnet är ungefär fyra år kan de i stort sett använda kroppen som en vuxen, de kan gå, springa och hoppa, även om det är lite si och så med balansen. Nu börjar de flesta barn också rita de kända ”huvudfotingarna” (huvud med armar och ben). Språkmässigt talar de om sig som ”jag” och är nu helt medvetna om sig själva som egna individer.

När barnet kommer upp i femårsåldern, har de fått bättre kroppskontroll och balans. De blir mer intresserade av språket och en del försöker sig på att skriva sitt namn. Sexårsåldern innebär en kris för nästan alla barn. Den här perioden är även kallad ”förpubertet”, vilket syftar på en tillväxtspurt. Armar och ben växer snabbt och det är stor skillnad på kroppen jämfört med för bara ett år sedan. Sexåringen börjar också i skolan (sexårsverksamheten, förskoleklass), vilket kan vara omvälvande och förvirrande till en början.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

7 - 9 år

Nu har barnet gått några år i skolan och lär sig mer och mer om hur man umgås med andra. Den egna identiteten utvecklas och formas i samspel med både klasskamrater och familjen hemma. Barnet utvecklas i snabb takt, både fysiskt och psykiskt, ibland är det svårt för föräldrar och anhöriga att hänga med i den snabba förändringen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

10 - 12 år

I den här åldern utvecklas hjärnan och tänkandet enormt, barnet förstår nu ironi och kan lära sig nya språk och svåra matematiktal. Många barn läser mycket och kommer in i ”bokslukaråldern”. De skaffar sig också intressen och blir mer självständiga när det gäller att uttrycka sin egen vilja.

I tio-tolvårsåldern kan en del barn komma in i puberteten. Det kan kännas besvärande och konstigt om barnet jämför sig med klasskompisar som är senare i utvecklingen. Här kan du som förälder försöka hitta ett sätt prata med ditt barn om vad som händer vid puberteten, förklara att det är helt naturligt och att kompisarna snart har kommit ikapp. Glöm inte att det kan vara minst lika jobbigt att vara sent utvecklad.