Nyhet | Pollenallergi

Pollensäsong snart året runt

Är du en av alla de som drar en lättnadens suck när hösten närmar sig och pollensäsongen går mot sitt slut? För dig blir lyckan allt kortvarigare när pollensäsongen snart pågår året om.

Publicerad den: 2015-02-25
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Mildare vintrar och fler olika typer av pollen blir en olycklig kombination för många pollenallergiker. I början av februari inleddes årets pollenmätningar i Malmö, men redan veckor innan dess ringde folk till pollenlaboratoriet för att klaga över hasselpollen.

– Den första busken som min kollega såg var första december faktiskt, men det var en extremt tidigt buske, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, till SVT.

Samtidigt som klimatförändringarna ger tidigare pollensäsonger har också nya växter kommit in i landet, bland annat den fruktade malörtsambrosian.

Annons
Annons

– Det är ett ogräs från Nordamerika som vi fått in med fågelfrö. Den börjar inte blomma förrän i slutet av augusti och slutar när första frosten kommer. Och om frosten är sen så närmar den sig hasselblomningen allt mer.

Men allt är inte nattsvart i pollenväg. Enligt SVT blir det åtminstone troligen inte lika kraftigt med björkpollen i år som förra året.

Har du problem med pollenallergi? Vad reagerar du mest på? Kommentera gärna direkt under artikeln.  

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons