Landsting saknar pengar för att leva upp till astmariktlinjer

Socialstyrelsen har tagit fram nya nationella riktlinjer för astma och KOL, men endast sex av 20 landsting har budgeterat för att införa de nya riktlinjerna. Det visar en enkätundersökning som Astma- och Allergiförbundet och Riksförbundet HjärtLung har gjort.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Detta trots att de nya nationella riktlinjerna har varit kända för landstingen sedan 2014.

1,5 miljoner svenskar drabbade

Idag har cirka 1,5 miljoner människor i Sverige astma eller KOL. Från Socialstyrelsen presenterades nya direktiv i slutet av november. Direktiv som ska underlätta för sjukvården och hjälpa patienterna i ett tidigare skede och även ge bättre sjukdomskontroll och uppföljningar.

På kort sikt kommer satsningen att innebära dyrare kostnader för lanstingen men på längre sikt kommer det att löna sig rent ekonomiskt för landstingen.

Annons
Annons

– Därför är det en besvikelse att landstingen inte har budgeterat för det här. Planerna har trots allt varit kända sedan 2014, säger Ulf Brändström, generalsekreterare, Astma- och allergiförbundet.

Världsastmadagen

Den 3 maj infaller Världsastmadagen. Dagen är utlyst av WHO och uppmärksammas i länder över hela världen, för att öka kunskapen om och förståelsen för hur det är att leva med astma.

I dag lever cirka 800 000 svenskar med astma. Samhällskostnaderna beräknas till åtta miljarder kronor per år. Omkring 400 000—700 000 svenskar har kol. Samhällskostnaden för kol beräknas till 14 miljarder kr per år.

Annons
Annons

De landsting/regioner som har budgeterat för att införa de nya riktlinjerna är Skåne, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Östergötland och Västmanland

Källa: Astma- och allergiförbundet, Socialstyrelsen

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-3 17:03 (4 år sen)

    En fräga jag undra när behandlin mot KOL ska få emfysemventiler


Annons
Annons
Annons