Jordnötter till småbarn skyddar mot allergi

Jordnötsprodukter till små barn kan göra att de slipper jordnötsallergi. Slående resultat, säger allergiforskaren Magnus Wickman som nu tror på ändrade kostråd för barn.

Publicerad den: 2015-02-25
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I en brittisk studie som publicerats i The New England Journal of Medicine följdes 640 barn från runt ett halvårs ålder tills att de fyllt fem. Tydligt jordnötsallergiska barn sållades bort redan från början. Bland resten av barnen fick en grupp äta jordnötskex medan den andra gruppen avstod. Bland barnen som inte fick äta några jordnötsprodukter blev drygt 17 procent allergiska, medan bara 2,3 procent av barnen som åt jordnötskex drabbades av allergi. Totalt sett hade denna grupp alltså mer än 80 procents lägre risk för att bli allergiska.

– Det är slående resultat. De utvecklar i alla fall inte allergi de första fem levnadsåren i samma utsträckning och det är ju värt väldigt mycket, säger allergiforskaren Magnus Wickman till SVT.

Enligt honom har forskare länge haft detta på känn.

Annons
Annons

– Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det.

Resultaten från studien kan leda till nya råd kring barns kost.

– Jag är helt säker på att den svenska barnallergisektionen kommer att diskutera den här frågan. Det är de som ger ut riktlinjer i Sverige. Det är jag säker på kommer inom ett år.

Annons
Annons

Och han tror inte att forskningsresultaten bara är applicerbara på just jordnötter.

– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning, säger han till SVT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-02-25 18:02 (5 år sen)

    Empiriskt skulle jag vilja rekommendera att inte applicera detta för cashewnötter då jag själv som två år gammal fick en anafylaktisk chock av denna. Kan tilläggas att ingen av föräldrarna är allergisk, så ingen garanti det heller!

  • Avatar 2015-02-25 17:43 (5 år sen)

    Men sonen född nov 1995 blev nötallergiker!!

  • Avatar 2015-02-25 17:28 (5 år sen)

    Men sonen född nov 1995 blev nötallergiker!!


Annons
Annons
Annons