Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Hur ska jag medicinera för att kunna leva med mina pälsdjur?

Hej!

För att göra en ganska lång historia bra mycket kortare...  Jag har en katt på 13 år och en hund på 1 år. Har tidigare haft smådjur och även arbetat på kennel utan problem. Är nu 30 och har troligtvis allergisk astma.

Har gjort pricktest och reagerade på katt och björk. För 4 år sedan gjorde jag PEF-test och ingen astma kunde konstateras men jag fick bricanyl utskrivet. Jag tycker det blivit värre och en läkare helt utan intresse i frågan skrev ut Oxys.

Jag vet att det bästa är att lämna bort både katt och hund. Jag VET. Men min fråga är hur jag medicinerar bäst. Är det bättre att ta bricanyl när det krisar och "stå ut" all annan tid... eller är det bättre att medicinera varje dag för att undvika att det krisar? Är kortison skadligt i längden eller borde jag ha det istället för Oxys?

...och hur ska jag tänka när jag blir gravid? Ska man helt undvika att inhalera medicin då?  Läkare på vårdcentraler ler och skriver ut mer och mer men de kan inget. De vill att man tar sitt recept och går... men jag vill veta mer! Jag har varit deprimerad under perioder och mina djur gör att vardagen fungerar. Så snälla säg inte det uppenbara utan hjälp mig att leva i den situation jag befinner mig i.

Svar:

Hej !

Hur ska jag medicinera på bästa sätt är din första fråga. Du har astma, kattallergi och därtill katt sedan många år. Din nuvarande medicinering är luftrörsvidgande medicin ( tidigare kortverkande Bricanyl, nu långverkande Oxis). Bör du ta denna medicin varje dag i förebyggande syfte eller bara använda den när det blir riktigt besvärligt undrar du. Mitt svar blir en motfråga - hur ofta får du symtom av din astma?

Om andningsbesvären kommer ett par gånger i veckan eller oftare så blir mitt förslag att du bör komplettera Oxisbehandlingen med inandat kortison. När andningsbesvären återkommer ofta så tyder det på en permanent inflammation i luftrören. Kortisonet utövar en antiinflammatorisk effekt. Denna bidrar till att minska luftrörens tendens att reagera med sammandragningar och därmed reduceras även andningsproblemen. Kortisonet tas dagligen oavsett om astman ger symtom eller ej.

Den symtomdämpande medicinen, i ditt fall Oxis, kan dessutom tas vid behov. Risken för biverkningar med inhalerat kortison i de doser som används vid astma är mycket små. Det är en erfarenhet som vilar på tre decenniers användning.

Om dina andningsbesvär endast kommer sporadiskt, d.v.s mer sällan än ett par gånger i veckan, så tycker jag att du kan ta Oxis vid symtom. Det är inte att rekommendera att ta Oxis dagligen i så fall.

Men så var det katten. Jag förstår att du är medveten om det olämpliga i att du har katt. Du anger också skäl till varför du för tillfället är beroende av din katt. Men jag tycker att du bör skaffa dig en strategi för att lösa detta problem på lite sikt. För även om inhalerat kortison kan dämpa dina andningsproblem för tillfället så finns ingen garanti för att det skyddet även framöver kan motstå den allergiska inflammation i luftrören som din katt orsakar.

Din andra fråga gäller graviditet. När det gäller astmabehandling under graviditet så bör den ske precis som vanligt. Det viktiga för fostret är att moderns astma hålls under kontroll under graviditeten. Försämringar av mammans astma är nämligen det som framför allt kan påverka fostret negativt.

Tyvärr har gravida kvinnor med astma ibland slutat med sitt inhalerade kortison i tron att det varit bra för fostret. Detta har lett till att astman blivit okontrollerad och riskerna för fostret större. Astmamediciner, inklusive kortison, leder inte till ökad risk för missbildningar eller andra fosterskador. Astma- och allergiförbundets forskningsfond har nyligen utgivit en utmärkt broschyr "Så sköter du om din astma & allergi under graviditeten". Den är skriven av ledande läkare inom området och jag vet att Astma & allergiförbundet för närvarande sprider information om den bland annat till mödravårdscentralerna.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
eteriska oljor mot pollenallergi

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

2-åring med pollenallergi?

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

Irriterad i näsan och huvudvärk

2020-04-9 | 13:42

av Remy Waardenburg

Allergitest

2020-04-9 | 13:50

av Remy Waardenburg

Läsa av allergi test

2020-04-13 | 08:30

av Remy Waardenburg

Allergi i 60 år

2020-04-14 | 11:49

av Remy Waardenburg

Pollenallergi +Sjögrens syndrom

2020-04-14 | 17:46

av Remy Waardenburg

Medicinering!

2020-04-16 | 10:18

av Remy Waardenburg

Aldrig förr allergi

2020-04-16 | 10:25

av Remy Waardenburg

Gravid, pollen & Corona

2020-04-16 | 10:41

av Remy Waardenburg

Mår otroligt dåligt under våren

2020-04-16 | 14:05

av Remy Waardenburg

autoimmunkost vid pollenallergi

2020-04-16 | 11:02

av Remy Waardenburg

Pollenallergi och covid-19

2020-04-16 | 11:15

av Remy Waardenburg

Ögon som rinner och vaglar i ögat

2020-04-16 | 11:36

av Remy Waardenburg

Allergi utan allergi?

2020-04-9 | 11:29

av Remy Waardenburg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons