Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Håll eller stickande smärta i sidan

Det finns många teorier om vad som orsakar håll, men inga säkra svar.


Publicerad den: 2013-01-17

Annons

Vad är håll?

Håll (stitch på engelska) är en avgränsad smärta som vanligtvis är lokaliserad till sidan, strax under revbenen. Ibland åtföljs den av en genomborrande smärta i skuldrorna. Smärtan kan variera från att vara skarp eller genomträngande till mild kramp, en känsla av att det drar och sliter.

I vissa fall kan du pressa dig genom smärtan, men vanligtvis är smärtan så plågsam att du måste sänka intensiteten och göra ett uppehåll i träningen. Smärtan ger normalt med sig ett par minuter efter att du har upphört med den fysiska aktiviteten. Men vissa kan känna sig ömma i flera dagar efteråt, särskilt efter kraftiga hållsmärtor.

Håll förekommer oftare vid aktiviteter som utförs stående och med upprepade kroppsrörelser. Löpning, särskilt i nedförsbacke, medför oftare håll än andra aktiviteter men tillståndet kan uppstå vid alla typer av fysisk aktivitet.

Annons
Annons

Orsak

Forskare är osäkra på vad som är den exakta orsaken till håll. Ett tag trodde man att håll berodde på nedsatt blodtillförsel till mellangolvsmuskeln (diafragman). Denna muskel skiljer brösthålan från bukhålan och har en aktiv funktion när vi andas. Forskare trodde att blodet under träning leddes bort från diafragman och ut till de aktiva musklerna i armar och ben. Denna teori har mindre stöd idag. Både diafragman och musklerna i armar och ben måste arbeta hårdare under fysisk aktivitet, så det är osannolikt att diafragman får för lite blod.

Forskare har också trott att håll beror på ökad blodtillförsel till matsmältningskanalen efter en måltid. När pulsen går upp under efterföljande träningen så tänkte man att det kan resultera i en ansamling av blod som inte töms ut ur området snabbt nog, vilket kan utlösa smärtan. Det finns dock inga belägg för att denna teori stämmer.

En annan populär teori är att håll beror på att organ drar i den stödvävnad (ligament) som håller organen på plats i bukhålan och förbinder matsmältningskanalen med diafragman. Skakningar under fysisk aktivitet kan leda till att organ i bukhålan sträcker och drar i stödvävnaden som fäster under diafragman.

En nyare teori är att håll beror på en irritation i den bukhinna (peritoneum) som omger organen i buken. Bukhinnan består av två skikt. Det ena skiktet täcker organen i buken. Det andra skiktet (parietala peritoneum) fäster i bukväggen. De två skikten är skiljda från varandra med ett tunt lager "smörjvätska" så att de två ytorna kan röra sig mot varandra utan smärta. Parietala peritoneum fäster vid en rad olika nerver. Forskare har föreslagit att håll uppstår då det blir friktion mellan de två hinnorna i bukhinnan. Sådan friktion kan utlösas av en full magsäck eller nedsatt mängd smörjvätska. Att äta och dricka stora mängder före fysisk aktivitet ökar magsäckens storlek och tyngd vilket kan leda till minskad mängd smörjmedel. Och enligt forskare kan detta medföra ökad risk för håll.

Dålig fysisk form, otillräcklig uppvärmning, samt träning eller tävling med hög intensitet kan också spela roll. Detta gäller även för plötsliga ändringar av steglängd eller tempo under löpning.

Vad kan man göra för att undvika håll?

  • Att äta för tätt inpå träning/tävling eller inta olämplig mat och vätska verkar öka risken för håll. Mat med högt fettinnehåll och mat och dryck med högt sockerinnehåll medför också ökad risk för problem. Risken för håll minskar om du låter det gå två till fyra timmar innan du tränar efter en större måltid. Ät om möjligt mat med högt kolhydratinnehåll (som bryts ned långsamt, till exempel pasta), lågt fettinnehåll och måttligt till lågt proteininnehåll under den föregående måltiden.
  • Vid fysisk aktivitet är det möjligt att en full mage kan leda till håll. Koncentrerade vätskor som läsk töms långsamt från magsäcken och bidrar till att magen är full. Vatten och sportdryck töms snabbare och är ett bättre val. Det är också en fördel att vänja sig vid en rutin där man under träning intar mindre mängd vätska per gång, men oftare, hellre än att försöka dricka stora mängder på en gång.
  • Håll kan också begränsas genom att följa ett träningsupplägg där man gradvis ökar intensiteten och varaktigheten. Snabb ökning av intensiteten ger ökad risk för håll. Det är mycket bättre att starta försiktigt och bygga upp formen långsamt.
Annons
Annons

Hur bör man hantera håll?

Ibland släpper hållet om man tar det lite lugnare och sänker intensiteten en stund. Det vanligaste sättet för att lindra håll är dock att böja sig framåt samtidigt som man med handen trycker mot det onda området och andas djupt. Ibland kan du göra detta medan du tränar, men vanligtvis släpper smärtan lättare om du stoppar träningen. Vissa anser att håll kan lindras eller förebyggas genom att springa och klämma hårt om en sten. Ett annat alternativ är att lägga sig ned och lyfta upp höfterna.

Det finns få vetenskapliga studier som har utvärderat de olika behandlingarna.

Kan håll vara ett tecken på något annat?

Håll är sällan ett tecken på ett underliggande och allvarligare problem. Dock bör all smärta som är ihållande och som inte lindras när den fysiska aktiviteten upphör undersökas av läkare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons