Sjukvårdspersonal ska prata livsstil med patienter

Annons

Sjukvårdspersonal uppmanas av statens folkhälsoinstitut att arbeta mer förebyggande för att minska läkemedelsanvändningen bland äldre patienter. Denna uppmaning kommer efter att den senaste nationella folkhälsoenkäten presenterats, som visade att mer än hälften av svenskarna i åldrarna 65 till 84 år tar blodtryckssänkande läkemedel. Myndigheten har i uppgift att utbilda landstingens personal i motiverande samtal, och nu vill de att läkare och sjuksköterskor ska bli bättre på att prata med sina patienter om livsstil. Som till exempel motion, kost och vikten av att sluta röka.

– Primärvården har en nyckelroll när det gäller att initiera hälsofrämjande insatser och motivera patienter att förändra sina levnadsvanor. Ganska små livsstilsförändringar kan till exempel ge positiva effekter på både blodtryck och blodfetter, säger generaldirektören Sarah Wamala i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons