Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Orsaken till fetma kan sitta i hjärnan


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-03-01

Annons

Personer med fetma eller övervikt har högre sockeromsättning och ett mer lättpåverkat belöningssystem. Det visar finländska forskare i en studie och menar att orsaken till fetma kan sitta i hjärnan, skriver Dn.se.

Övervikt och fetma är ett folkhälsoproblem och orsaken är att vi äter för mycket i förhållande till hur mycket vi rör på oss. Men varför vissa personer har större benägenhet till att äta för mycket är inte helt klarlagt. Förklaringen är att det sannolikt sitter i hjärnan, menar de finländska forskarna.

Annons
Annons

De finländska forskarna från universitetet i Åbo och Aalto-universitetet i Helsingfors har i sin studie fått fram nya bevis på att det är hjärnan som spökar när vår matlust blir för stor. Att vi äter mer än vad vi behöver verkar beror på en obalans mellan de delar av hjärnan som styr vårt belöningssystem och de delar där förståndet sitter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.