Nya hjärnceller skapas vid löpning

Annons

Man har länge känt till att fysisk träning har positiv effekt på inlärning. Nu har forskare dessutom visat att nya hjärnceller skapas i samband med löpträning, åtminstone för löptränande möss. De nya hjärncellerna bildas i den del av hjärnan som kallas hippocampus, och denna del av hjärnan är just den del som är viktig för minnesträning.

Vid Karolinska institutet tycker man att den nya upptäckten är intressant, och detta grundar sig främst i att första tecknet till Alzheimer börjar i hippocampus. Om det här är överförbar kunskap till människan kan det vara viktigt att det är just där man kan stimulera nya hjärnceller. Dessutom har tidigare studier visat att fysisk och social aktivitet skyddar i viss mån mot demens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons