Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var fjärde vuxen motionerar alldeles för lite

I genomsnitt utsätter sig var fjärde vuxen i världen för högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, demens, cancer och diabetes. Detta på grund av för lite motion. Det visar en ny studie från Världshälsoorganisationen WHO, skriver TT.


Publicerad den: 2018-09-05

Var fjärde vuxen motionerar alldeles för lite
Annons

 

I studien har man jämfört statistik från nästan två miljoner vuxna i 168 länder mellan åren 2001 och 2016.

Snittsiffrorna har inte förbättrats sedan 2001 och det är alldeles för få som som motionerar tillräckligt varje vecka, visar resultatet. Rekommendationen per vecka är minst 150 minuter måttlig eller 75 minuter hård motion varje vecka. 

Annons
Annons

I de länder motionerar man minst

I Kuwait, Amerikanska Samoa, Saudiarabien och Irak rör sig mer än hälften av den vuxna befolkningen för lite. I USA ligger siffran på 40 procent, 36 procent i Storbritannien och 14 procent i Kina.

I Sverige ser siffrorna ut ganska lika för kvinnor och män, 20-30 procent.

Enligt WHO motionerar man häften så mycket i välbärgade länder jämfört med i fattigare länder. Och det menar man kan bero på mer stillasittande arbeten, lugnare vardagsaktiviteter och mer effektiva transportmedel till och från arbetsplatserna. 

 

Annons
Annons

    Källor

  • TT/OMNI - http://tt.omni.se/var-fjarde-vuxen-ror-sig-farligt-lite/a/QlbxrP

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.