Fråga om dietik och träning

Till oss på Adolf Fredriks Fysiocenter kan du ställa frågor om dietik och träning.

Adolf Fredriks Fysiocenter AB startade 1995 och har kliniker på Kungsgatan och Drottninggatan i Stockholm. På klinikerna arbetar fysioterapeuter, naprapater, läkare, dietist, arbetsterapeut, massörer samt  kiropraktor sida vid sida. Kliniken inriktar sig på behandling, rehabiliteringsträning och förebyggande insatser för människor med besvär i ryggrad, muskler och leder.


Fråga   Vikt & kost

Fråga: konstiga symtom efter fysisk aktivtet

Hej.

 

Jag har sedan tonåren haft problem med sömnen, tror det har rört sig om någon underliggande stress som legat och pyrt. Har svårt för ljud, alltså att om jag hör en klocka eller andra pulserande ljud klarar inte formatio reticularis område i hjärna av att sålla bort det utan det bara ökar i intensitet. I tjugo års ålder tröttnade jag på kroppens oförmåga att hantera den stress på nervsystemet och självmedicinerade med hormon för att klara av träning och livet. Det fungerade bra i flera år, men när jag sedan slutade återkom komplikationerna och efter regelbunden kontakt under flertalet år med medicin avd. (endokrina) på Sahlgrenska blev saker lite bättre. Men stress har alltid funnits där och allt eftersom tiden gick fick jag andra symtom, insomningsbesvär, ytligsömn (vakande varje timme för att sedan ej kunnat somna om på länge) och efter fysisk aktivitet blev det ännu värre, hjärnan blev så stressad att det inte gick att sova alls, brinnande känsla i hudpartierna kring ansikte och ben, influensa likande symtom som inte gick över på flera dagar, konstig slembildning i munnen, hjärnan fungerar inte, hittar inte ord, talet försvinner och dem kognitiva förmågorna är väldigt nedsatta efter bara några timmars vakenhet.  I dagsläget tar jag dagligen antihistaminer för att kunna sova någorlunda bra, men så fort det är något nytt som ska hända (även fast jag inte känner mig stressad) så ökar insomningstiden markant. Har som sagt fått testat kring hormoner, muskler, hjärta mm genom Sahlgrenska och har haft regelbunden samtalsterapi med Psykolog. Det ända Psykologen kunnat hjälpa mig med är att förbättra sömnen nämnvärt, men när jag beskriver dem kroppsliga symtomen jag lider av efter fysik aktivitet är dem helt vilsna och vet inte vad dem ska göra ( för standar åtgärden kring stress är ju fysisk aktivitet, i alla fall om du går genom en vårdcentral ) och dem har inte hittat någon avvikelse.

Svar:

Hej

Det verkar helt klart besvärligt. Bra att du fått gedigen läkar och psykologhjälp. Ja, aktivitet är ju i regel fantastiskt för både kropp och knopp. Boken \"Hjärnstark\" beskriver det på ett fantastiskt sätt. Alternativt till boken är att söka på Youtube, där man kan få en timme med \"russin ur kakan\". Detta område tillhör inte mitt kärnområde, men min rekommendation kring aktivitet är att börja väldigt försiktigt. Kanske 10 minuters promenad två gånger om dagen och när det känns OK, kan du öka. Att köra på gym då man har de som du beskriver, brukar inte vara bra.
Hellre ut i naturen, så långt bort från trafikbuller som möjligt. Successivt vandra längre sträckor, få upp pulsen, kanske på sikt köra styrketräning i naturen. Exempelvis lyfta lite stenar och stockar. Hoppa över stubbar mm.
Tyvärr har jag inga andra fantastiska lösningar, men du beskriver själv att du tog tag i situationen i början, så du har en inre styrka och handlingskraft. Använd dig av den.

Lycka till!
David Söderström
Leg naprapat
Adolf Fredriks Fysiocenter


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Lågnvarig hosta

2020-01-20 | 23:19

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Movicol och njurvikt

2020-01-19 | 11:20

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Diabetes typ 2

2020-01-20 | 12:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Träning med ljumskbråck

2020-01-17 | 17:49

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

TIA attack

2020-01-17 | 12:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Tarmkex centralt tunntarmar. Stor rotation av Mesenteriet 360 grader

2020-01-17 | 07:28

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Lite underviktig 5:2 diet

2019-05-17 | 21:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

vad ska jag göra?

2019-02-23 | 15:43

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Minska muskelmassa

2018-12-18 | 18:41

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Ätahar

2018-12-19 | 22:22

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Graviditet

2018-10-23 | 10:57

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Förkylning och träning

2018-09-4 | 14:39

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Farligt med snabb viktnedgång när man äter Sertralin?

2018-08-24 | 07:48

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Medicinsk hjälp mot övervikt

2018-07-6 | 09:52

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Garcinia Cambogia tabletter, viktminskning.

2018-06-28 | 20:31

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.