Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Fråga: Ska man operera ett korsband som har gått av?

Jag vill egentligen bara fråga er en sak, mitt främre korsband är av och nu är frågan om man skall operera, ag vill forsätta att spela fotboll, och om man skall det så gäller ju att operera eller, så långt tror jag vi är överens. Men mina fråga är när t ex en allsvensk spelare drar av korsbandet, så tar det 3-6 måndader så är de tillbaka, alltså borde det inte vara några bekymmer med att operera för att sedan kunna spela fotboll, det handlar väl bara om rehabiliteringen som kan ta lite längre tid för en normal svensson. Har jag rätt eller fel och vad är eran åsikt om det hela?

Svar:
Hur snabbt man kan komma tillbaka till idrott efter en korsbandsskada beror på flera omständigheter.


Är det en främre eller bakre korsbandsskada? Om du jämför vad som skrivs i samband med olika idrottsmäns skador är det viktigt att veta vad för typ av skada man talar om. Emellanåt skiljer man i pressen inte på främre och bakre korsbandsskador. Om du är aktiv i vissa idrotter, exempelvis fotboll, är det mycket svårt att fungera utan ett intakt främre korsband. Här krävs ofta en operation för att kunna fortsätta inom just dessa idrotter. I andra idrotter kan du klara dig trots en främre korsbandsskada om du bara är tillräckligt stark i muskulaturen runt knät. Även när det gäller bakre korsbandsskador kan man klara sig utan operation om man är tillräckligt stark i muskulaturen runt knät. Således är det viktigt att veta vilken skadetyp man pratar om för att kunna jämföra olika resultat.


Är det en partiell eller total skada på korsbandet? Inte heller här är man ibland riktigt tydlig i media. Vid totala skador gäller resonemanget ovan. Vid partiella skador beror allt på symptomen dvs. om knät är stabilt. Detta i sin tur avgörs till stor del återigen av hur stark muskulaturen är.


I vilken fysisk form är den skadade före skada/operation? Elitidrottsmän är oftast mycket vältränade. Det är inte alla motionärer. Då stabiliteten i knät delvis beror på muskulaturen runt knät är detta av mycket stor vikt, se ovan. Även om operation krävs är styrkan i knät före operationen av mycket stor betydelse. Efter en akut total skada på främre korsbandet brukar man anse det optimalt att operera efter ett par veckor när svullnaden och smärtan gått ner så pass att man återfått rörligheten i knät och dessutom haft möjlighet att bygga upp muskulaturen i området som alltid försvagas av den inaktivitet som följer efter en akut skada.


Vilka resurser kan den opererade lägga på träning efter operation? Elitidrottsmän med idrotten som yrke och med maximal motivation kan lägga i princip all sin vakna tid på rehabilitering. Ofta kan de också få stöd av ett medicinskt expertis, t ex läkare och sjukgymnast, som följer dem mycket nära vid all träning. Som motionär har man oftast inte vare sig tid, motivation eller resurser att bedriva träning på detta vis. Något som förstås påverkar tiden för rehabiliteringen.


Ska man som motionär operera en främre korsbandsskada?


Det är en fråga som är svår att ge något generellt svar på. Alla operationer innebär en risk för komplikationer. Utan att måla fan på väggen bör man vara medveten om att det alltid finns risker med narkos och ryggbedövning, för infektioner och blodpropp. Risker som dock måste anses vara mycket små för en ung och frisk person. Om man, väl medveten om ovanstående, är beredd på att lägga den tid och kraft som rehabiliteringen kräver så kan operation vara ett bra alternativ. Dock skall man vara medveten om att en främre korsbandsskada är en svår knäskada. Trots operation blir knät aldrig som nytt igen. Risken för att så småningom utveckla artros är mycket stor. Om knät blivit så instabilt att det inte fungerar i vardagen skulle jag rekommendera operation. Om det dock bara är i specifika idrottsrelaterade situationer skulle jag mycket noga överväga att avstå från operation och istället förändra mitt idrottande.

Vänd dig till den ortopedklinik som finns närmast dig!


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Lågnvarig hosta

2020-01-20 | 23:19

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Movicol och njurvikt

2020-01-19 | 11:20

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Diabetes typ 2

2020-01-20 | 12:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Träning med ljumskbråck

2020-01-17 | 17:49

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

TIA attack

2020-01-17 | 12:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Tarmkex centralt tunntarmar. Stor rotation av Mesenteriet 360 grader

2020-01-17 | 07:28

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Lite underviktig 5:2 diet

2019-05-17 | 21:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

vad ska jag göra?

2019-02-23 | 15:43

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Minska muskelmassa

2018-12-18 | 18:41

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Ätahar

2018-12-19 | 22:22

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Graviditet

2018-10-23 | 10:57

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Förkylning och träning

2018-09-4 | 14:39

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Farligt med snabb viktnedgång när man äter Sertralin?

2018-08-24 | 07:48

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Medicinsk hjälp mot övervikt

2018-07-6 | 09:52

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Garcinia Cambogia tabletter, viktminskning.

2018-06-28 | 20:31

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.