Knäskada - brosk
Broskskador
I samband med knätrauma kan man ådra sig skador som omfattar antingen bara brosk eller både brosk och ben i knät. Smärtor vid belastning och eventuell tendens till knäsvullnad är tecken på skada på brosket. Om skadan endast omfattar brosket i knät kan man inte se det på en röntgenbild, men man kan konstatera det vid titthålsundersökning.
I vissa fall kan man vid atroskopi (titthålsundersökning) jämna till brosket i området och eventuellt göra några små borrhål för att främja läkningen i området. Läkningen sker dock inte med brosk utan med en typ av ärrvävnad. Hyalint brosk växer inte ut igen.
Man kan idag även transplantera brosk från ett annat ställe, som är obelastat, till ett skadat ställe i knät. Man gör även försök att ta ut broskceller från knät och odla dessa för att därefter kunna sätta in nytt brosk. Denna behandling är dock dyr och resultaten osäkra.
Om man slår av en bit av sitt brosk och biten är tillräckligt stor och skadan förhållandevis ny, kan man försöka sätta fast biten igen.
Ledmus i knät
Om man slår av en bit brosk inne i knät och inte omedelbart får detta behandlat, kan biten flyta runt inne i knäleden. Då finns risk att den kommer i kläm och utlöser smärtor. Det kan kännas som att knät har låst sig. Den kan också orsaka känslor av att det klickar i knät, samt ge en svullnad. Ett sådant tillstånd kallar man för ledmus. Behandlingen består antingen av att man försöker sätta biten på plats igen, eller, vilket är vanligare, att man avlägsnar biten i samband med en titthålsoperation.
Om biten eller ledmusen endast består av brosk kan man inte se den på röntgen. Om biten däremot även består av ben syns den på en röntgenbild.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Så får du en hälsosam jul
Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och...
2 Kommentarer -
Diabetes typ 2
Dibetes typ 2- (eller typ 2-diabetes) kallades tidigare för åldersdiabetes är en folksjukdom som ofta har sin grund i övervikt i kombination med ett stillasittande liv.
-
Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma
Antalet som erbjuds kirurgisk behandling mot fetma minskar, trots att antalet överviktiga tvärtemot ökar. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?
8 Kommentarer -
Sömnapné vanligt bland överviktiga med andningsproblem
Att allt fler svenskar drabbas av folksjukdomen sömnapné kan förklaras med att vi blir allt fetare. En ny studie från Akademiska sjukhuset visar att fler patienter med fetma också har problem med andningen under sömnen och behöver respirator nattetid. ”Vi ser en kraftig...
-
Benskörhet (osteoporos)
Benskörhet (osteoporos) är en sjukdom, som leder till att skelettet förlorar en del av sitt kalciuminnehåll och sin styrka. Benbrott (frakturer) kan vi alla drabbas av vid olyckor, men de kan vid benskörhet uppstå spontant eller vid lättare påfrestningar, till exempel f...
-
Behandling av benskörhet
Benskörhet är en folksjukdom och kan leda till många olika typer av benbrott. Men hur behandlas benskörhet?
-
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
3 Kommentarer