Jag undrar hur mycket nyttigheter det finns i Renkött?
Det är ju väldigt magert, eftersom fettet sitter på utsidan av köttet istället för att vara insprängt som i nötkött. Äter renkött ca 5 dagar/vecka och undrar om jag får i mig tillräckligt med vitaminer/mineraler, jämfört med om jag hade ätit gris/kyckling/kalv? Äter någon form av grönsak till varje måltid.
Jag som frågar är en kvinna på 60 år, väger 62 kg, är 155 cm kort. Jag är sjukpensionär, tar promenader med mina hundar dagligen.
Du kan mycket väl fortsätta att äta renkött flera dagar i veckan. Renkött är precis som du anger magert kött med mycket låg andel mättat fett. Renkött har hög halt av mineraler och speciellt mycket av mineralen selen. Selen är en viktig antioxidant som vi kan ha svårt att få tillräckligt av genom kosten. 100 g renbog ger ca 25 mikrogram selen. Samma mängd gris, nöt eller kyckling ger runt 10 mikrogram selen. Även innehållet av järn, zink, magnesium och fosfor är högt i renkött liksom vitamin B12.
Det enda jag vill poängtera när det gäller renkött är att inte äta för mycket rökt kött. Det rökta köttet har en hög natriumhalt. Natrium ingår i salt och är en mineral vi bör minska på.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt