Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sömn

Sömnproblem hos barn – information till föräldrar

Sömnproblem hos barn är vanliga. De kan vara svårigheter att komma till ro och somna, och/eller nattliga uppvaknanden.


Uppdaterad den: 2021-08-03

Annons

Barn har ett större sömnbehov än vuxna. Vuxna behöver sex till nio timmars sömn per dygn för att hjärnan skall kunna hantera dagens intryck på ett bra sätt. Barnet behöver sömn för att växa och sömn stärker också immunsystemet. Sömnproblem hos barn kan lätt bli ett problem som orsakar sömnbrist för hela familjen.

Sömnproblem och gråt på natten är normalt, åtminstone upp till ett års ålder, då barnet inte riktigt kan skilja mellan natt och dag. Ibland kan det vara kolik, allergi eller andra medicinska problem som ligger bakom.

Ofta kan föräldrarna ganska enkelt hjälpa sitt barn få en bra sömn. Det viktigaste är att vara konsekvent och ha så regelbundna rutiner som möjligt, både kväll och dag. En del barn uppnår en regelbunden sömnrytm redan efter ett par månader, medan andra behöver flera månader.

Vad innebär goda sovvanor?

Skillnad mellan natt och dag

De första fem, sex månaderna har spädbarn ofta ingen fast sömnrytm. Som förälder kan man hjälpa barnet så att det gradvis förstår skillnad mellan natt och dag.

Det är en fördel att minska aktivitetsnivån på kvällen. En del barn blir sömniga av ett bad. I motsats till vad många vuxna tror, brukar barn inte bli sömniga av att titta på teve. Tvärtom piggnar många till och får svårare att sova.

Det är viktigt att inarbeta fasta kvällsrutiner, så att barnet förstår att det snart är läggdags. Det här görs genom att lägga barnet vid samma tid varje kväll, även på helgerna. Pyjamas och dämpad belysning kan vara bra.

Undvik att barnet blir övertrött

Barn som inte somnar på kvällen kan vara övertrötta. Det här gäller barn i alla åldrar. Att få vara ute och röra på sig i dagsljus förbättrar mångas sömn. Ibland får man försiktigt justera vid vilken tid små barn sover på dagen, så att det inte kommer för nära inpå nattsömnen. Att justera vid vilken tid barnen sover på dagen får naturligtvis inte vara detsamma som att helt beröva små barn deras behov av att sova middag.

Ska barnet få mat på natten?

Barn under sex månader kan bli hungriga under natten och behöva matas. Försök att låta maten stå i centrum. Ha en dämpad belysning och prata eller lek helst inte med barnet. Annars kan barnet lätt uppfatta nattmåltiden som en "gosestund" och belöning för att det vaknar. Barn över sex månader behöver vanligen inte få mat på natten.

Detsamma gäller vid behov av blöjbyte. Försök att utföra eventuellt blöjbyte och tvättning snabbt och lugnt och i dämpad belysning.

Kan barnet sova i föräldrarnas säng?

Bland experterna råder oenighet om det är bra eller dåligt att små barn sover i föräldrarnas säng. Numera avråds föräldrar i Sverige från att låta barn under cirka tre månader sova i deras säng. Detta för att minska risken att barnet kommer till skada under natten och för att samsovning anses öka risken för SIDS, plötslig spädbarnsdöd. Det finns alltså en risk att de vuxna i sömnen råkar lägga sig på barnet, och också en risk för att barnet blir för varmt. 

Annons
Annons

När lite större barn inte vill sova

Det är en fördel att tillbringa mycket tid tillsammans med barnet före läggdags. Läsning är en trevlig aktivitet som lugnar barnet och skapar fin anknytning. När barnet kommit i säng bör det få somna in snabbt, utan för många sånger och långa sagoäventyr.

Ofta hjälper det att förbereda läggningen i god tid, så att barnet förstår att det snart är läggdags.

Försök att ge barnet en uppfattning om att sängen är ett privilegium och en belöning ("vilken tur du har som har en egen säng"). Sängen ska aldrig användas som straff ("om du inte är snäll så bär det direkt i säng!").

Om barnet är ängsligt kan man ha en svag belysning på i sovrummet och öppen dörr, så att barnet förstår att någon finns i närheten.

När man har lagt barnet bör det helst få vara ifred, även om detta inte passar alla barn. Man kan prova att istället för att gå in och lyfta upp barnet direkt när det börjat gråta, avvakta en liten stund och sedan gå in och lugnt säga "det är natt, nu ska du sova".

När barnet vaknar flera gånger per natt

Det kan vara en fördel att försöka lugna barnet i dess egen säng. Tala till det med lugn röst och lyft helst inte upp barnet ur sängen. Om barnet får komma med in i sovrummet eller över i föräldrarnas säng kan det här uppfattas som en "belöning" för att man gråter.

För små barn kan det vara bra om den som inte ammar tar sig an det på natten. Barnet känner doften av mjölk från mamman och kan ha svårare att lugna sig när hon är i närheten. Det blir också lättare att vänja av barnet med nattmåltider på det sättet.

Större barn som ofta kommer in i föräldrarnas sovrum på natten, kan gärna få en egen madrass som läggs på golvet bredvid föräldrarnas säng. Täcke och kudde ska barnet helst ta med från sin egen säng. Många barn upplever det som en trygghet bara att veta att sängen är där och efter en tid kommer de mer och mer sällan.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.