Nyhet | Sömn

Upptäckt: Gen som styr sömnbehovet

När man blir sjuk sover man också extra mycket, men varför är det så? I en ny studie har forskare hittat en gen hos bananflugor som får dem att sova mer vid en infektion, samtidigt frisätter genen ett antibakteriellt ämne som motarbetade infektionen.


Publicerad den: 2019-02-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sömn-sova
Annons

För att fungera normalt och hålla sig frisk och kry behöver vi sova. Vi vet att sömnen är livsviktig, men samtidigt finns det många frågetecken kvar att räta ut när det kommer till sömnen.

Trots att det forskas intensivt på ämnen finns det ännu många obesvarade frågor. Man vet fortfarande inte vad det egentligen är som får oss att somna och varför det är viktigt att sova mer när man är sjuk.

 

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Gen reglerar sömnen hos bananflugor

Men nu har två forskargrupper hittat en gen hos bananflugor som reglerar sömnen. Bland annat ska den här sömngenen reglera sömnbehovet vid sömnbrist eller infektioner, vilket i sin tur hjälper flugorna att bli friska.

Upptäckten skulle kunna vara ett steg på vägen för att förstå mer om kroppens sömnbehov, menar Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska institutet, som Sveriges radio pratat med.

– Ja, forskarna har hittat en gen som verkar vara inblandad i sömnregleringen. Och framför allt verkar det som att den här genen ökar sömnen vid tillstånd av behov som vid sömnbrist och vid infektion. Det här har vi inte vetat tidigare, så det är ett nytt och intressant fynd, säger han till radion.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Frisätter antibakteriellt ämne

Genen får inte bara flugorna att sova mer, den frisätter även ett antibakteriellt ämne som som dödade bakterier hos infekterade bananflugor, skriver SVT Nyheter Vetenskap.

– Så den har två viktiga användningsområden, den här genen. Dels ska man sova längre när man behöver det, dels kommer den här genen att jaga bakterier, säger Torbjörn Åkerstedt till Sveriges Radio.

Men fungerar det på samma sätt hos människor? Det vet man inte. Däremot påpekar SVT Nyheter Vetenskap att många av människans gener som påverkar sömnlängd och dygnsrytm hittades först hos just bananflugor och den upptäckten belönades även med Nobelpriset i medicin 2017.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7146346
  • SVT:
    - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vetenskapligt-genombrott-somnknappen-funnen

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu