3 snabba om sömn och årstidsbunden depression 
Intervju | Sömn |

3 snabba om sömn och årstidsbunden depression 

Mörkret har gjort intåg och hösten är nu här på allvar, något som gör många av oss trötta och orkeslösa. Men varför? Här svarar Göran Stillberg, specialist i allmänmedicin, på tre snabba frågor som rör sömn och årstidsbunden depression. 


Publicerad den: 2017-10-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Varför blir man trött på hösten?  

– Varför man blir trött på hösten beror nog på att dagsljuset minskar och vi kommer mer in i den mörka årstiden. Om man ser till länder nära ekvatorn förekommer inte dessa svängningar på samma sätt som i norr, liksom på södra delen av jorden långt från ekvatorn, säger Göran Stillberg 

Det vi tror är väl att vi får en ökning av melatonin som reglerar vår dygnsrytm mot mer sömn. Man tror också att serotonin påverkas mot lägre nivåer som har med vakenhet, ångest och depression att göra. Även D-vitaminhalten går sannolikt ner, men hur mycket det påverkar trötthet vet jag inte säkert. 

Vad man kan göra för att bli piggare? 

– Det är viktigt att vara ute så mycket som möjligt, gärna motionera utomhus. Undvik solglasögon för att få så mycket ljusinsläpp som möjligt via ögonen. 

Hur mycket solljus man behöver vet jag inte, men viktigt ändock att få så mycket ljus som möjligt under den mörka årstiden. 

Annons
Annons

Varför drabbas vissa av årstidsbunden depression? 

– Det vet man inte säkert. Några procent av befolkningen drabbas av uttalade och återkommande årstidsbundna depressioner. Man tror att melatonin, serotonin kan påverka, samt levnadsvanor. 

Förutom det klassiska med uttalad nedstämdhet så är symptomen för årstidsbunden depression dessa:  

 • Trötthet, trots att man sover mer blir man inte pigg.  

 • Ökat kolhydratsug som kan ge viktuppgång 

 • Symtomen följer årstidsmönstret och återkommer med regelbundenhet 

 • Kvinnor drabbas mer än män, det finns sannolikt även ärftliga faktorer.  

QUIZ: Vad vet du om obstruktiv sömnapné?

Förebyggande kan vara att försöka vara ute mycket under dygnets ljusa timmar, även om det är mulet ute. Undvika solglasögon, regelbunden motion, försöka undvika stress och ha rutiner för sömn och matintag. 

Behandling med antidepressiva och psykologisk behandling med KBT är studerat och har bättre effekt än placebo, menar Göra Stillberg. 

 Vad jag har sett kan kombinationsbehandling vara bra. Ljusterapi har använts och används säkert fortfarande, där finns det olika uppfattningar om effektivitet och säker evidens finns nog inte.

Göran Stillberg är verksam i läkargruppen Capio i Örebro där han arbetar med sömnutredningar avseende sömnapné, samt på allmänmedicinska mottagningen. Dessutom arbetar han på deltid i Avesta, med sömnutredningar som täcker större delen av det sömnmedicinska fältet för att ökad kunskapen om sömnmedicinen som helhet. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lars Holmqvist 2017-11-1 12:57 (19 dagar sen)

  Hej! Tycker innehållet är i tunnaste laget. Frågorna är högaktuella och relevanta för de flesta av oss men jag saknar dom fem sju till tio utvalda o bästa råden.. Vårt land är också avlångt, skillnaderna ute är avsevärda i flera avseenden, särskilt mellan Norr o Syd och kust- o inland. Vi är också ett mångkulturellt samhälle med bleka nordbor till mörka afrikaner så våra personliga förutsättningar är mycket olika. Vill så gärna veta mer om det här med våra olika behov av mineraler o vitaminer, vad vi bör särskilt tänka på betr vad o hur vi äter o dricker.. o ev bör dra ner på fast vi gillar.. F ö fattar jag inte hur man utan att stressa ska hinna med tre rejäla måltider o två mellanmål.. hemlagat.. o fixa med huset, trädgården, båten, bilen, städa, tvätta, vänner, barn o barnbarn, hänga med i allt som händer.. o hålla fartgränserna både utom- o inomhus??! Fast då blir det väl en doktorsavhandling i s f en artikel från netdoktor.se. Tack, o ha det så gott det går! Mvh Lars

 • Avatar Elina, redaktör 2017-11-6 15:28 (13 dagar sen)

  Hej Lars!
  Kul att det är ett ämne som intresserar dig. Denna artikel är som sagt ingen djupdykning i ämnet tyvärr, men visst hoppas vi kunna göra en sådan artikel som du önskar också. Hoppas du klarar av vintern bra i alla fall. Allt gott / Redaktionen


Annons
Annons