Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

3 snabba om sömn och årstidsbunden depression 

Mörkret har gjort intåg och hösten är här på allvar, vilket gör många trötta och orkeslösa. Men varför? Göran Stillberg, specialist i allmänmedicin, svarar på tre snabba frågor som rör sömn och årstidsbunden depression. 


Publicerad den: 2017-10-30

3 snabba om sömn och årstidsbunden depression 
Annons

Varför blir man trött på hösten/vintern?  

– Varför man blir trött på hösten beror nog på att dagsljuset minskar och vi kommer mer in i den mörka årstiden. Om man ser till länder nära ekvatorn förekommer inte dessa svängningar på samma sätt som i norr, liksom på södra delen av jorden långt från ekvatorn, säger Göran Stillberg 

Det vi tror är väl att vi får en ökning av melatonin som reglerar vår dygnsrytm mot mer sömn. Man tror också att serotonin påverkas mot lägre nivåer som har med vakenhet, ångest och depression att göra. Även D-vitaminhalten går sannolikt ner, men hur mycket det påverkar trötthet vet jag inte säkert. 

 

 

Vad man kan göra för att bli piggare? 

– Det är viktigt att vara ute så mycket som möjligt, gärna motionera utomhus. Undvik solglasögon för att få så mycket ljusinsläpp som möjligt via ögonen. 

Hur mycket solljus man behöver vet jag inte, men viktigt ändock att få så mycket ljus som möjligt under den mörka årstiden. 

Annons
Annons

Varför drabbas vissa av årstidsbunden depression? 

– Det vet man inte säkert. Några procent av befolkningen drabbas av uttalade och återkommande årstidsbundna depressioner. Man tror att melatonin, serotonin kan ha en inverkan, samt levnadsvanor. 

Förutom det klassiska med uttalad nedstämdhet så är symptomen för årstidsbunden depression dessa:  

 • Trötthet, trots att man sover mer blir man inte pigg.  

 • Ökat kolhydratsug som kan ge viktuppgång 

 • Symtomen följer årstidsmönstret och återkommer med regelbundenhet 

 • Kvinnor drabbas mer än män, det finns sannolikt även ärftliga faktorer.  

QUIZ: Vad vet du om obstruktiv sömnapné?

Förebyggande kan vara att försöka vara ute mycket under dygnets ljusa timmar, även om det är mulet ute. Undvika solglasögon, regelbunden motion, försöka undvika stress och ha rutiner för sömn och matintag. 

Behandling med antidepressiva och psykologisk behandling med KBT är studerat och har bättre effekt än placebo, menar Göra Stillberg. 

 Vad jag har sett kan kombinationsbehandling vara bra. Ljusterapi har använts och används säkert fortfarande, där finns det olika uppfattningar om effektivitet och säker evidens finns nog inte.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Göran Stillberg är verksam i läkargruppen Capio i Örebro där han arbetar med sömnutredningar avseende sömnapné, samt på allmänmedicinska mottagningen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-12-28 11:50 (6 år sen)

  Jag har märkt att det inte bara är ljuset, det som hjälper mig mest är att få extra mycket syre. Med andra ord vara ute mycket, dag som kväll. Prova gå ut o ta djupa andetag.
  Må gott
  Ulla-Britt

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-28 11:39 (6 år sen)

  Jag har märkt att det inte bara är ljuset, det som hjälper mig mest är att få extra mycket syre. Med andra ord vara ute mycket, dag som kväll. Prova gå ut o ta djupa andetag.
  Må gott
  Ulla-Britt

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-4 06:15 (6 år sen)

  Inte bara jag som
  Drabbas.Ibland känner man
  sig knäpp,och sjukligt trött.

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-2 07:32 (7 år sen)

  Hej.
  Varför säger många läkare ”jag Tror” - liksom denna skribent - fast en lång rad patienter uppvisar förbättringar med de ”metoder” som läkaren ” vi tror”, ” om?
  Jo- inte vetenskapligt statistiskt helt evidensbaserat attdå alltid är fallet”
  Kära lökar och forskarkåren. Med min djupaste respekt för den ” källa” ni öser er kunskap och vetande ur dtistar jag mig att påsar att mi :
  - missar vissa fakta om mänskligheten som inte går attbevisabpå ert vetenskapliga korrekta sätt
  Det grundar sig i det faktum att:
  - varje människa är UNIK dock
  Mycket lik resten av mänskligheten
  Till antal Organ, DeS grundfunktion, Samband mellan Organens Funktion, etc
  Men
  Samband mellan HEREDITET-FYDISK MiljöPÅVERKAN- Psykisk Miljöpåverkan- Människokroppens Görmåga till Skälvläkning- Människans Psykes Ååverkan till Självläkning- Hormoner-Mineral/Vitamin/Spårämnen/Enzymer/Tryptofan/Melatonin/Serotoning/ Matsmältningssystem- och

  Salt-/Syra Balans samt Slemhinnor
  Hypofys-TallkottkörtelSKÖLDKÖRTEL
  MEN
  VIKTIGAST
  KVINNO & Män fungerar INTE 100% likadant
  Av naturliga skäl
  Östrogen-Testosteron-Progesteton och
  1 faktor till
  Som ni får klura ur själv
  Som
  Alternativ medicin länt till
  I tusentals PR
  Samarbeta mågon gång
  Snäll

  L. Aspenryf

  patienter mår bra av detta påstår de”,

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-6 15:28 (7 år sen)

  Hej Lars!
  Kul att det är ett ämne som intresserar dig. Denna artikel är som sagt ingen djupdykning i ämnet tyvärr, men visst hoppas vi kunna göra en sådan artikel som du önskar också. Hoppas du klarar av vintern bra i alla fall. Allt gott / Redaktionen

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-1 12:57 (7 år sen)

  Hej! Tycker innehållet är i tunnaste laget. Frågorna är högaktuella och relevanta för de flesta av oss men jag saknar dom fem sju till tio utvalda o bästa råden.. Vårt land är också avlångt, skillnaderna ute är avsevärda i flera avseenden, särskilt mellan Norr o Syd och kust- o inland. Vi är också ett mångkulturellt samhälle med bleka nordbor till mörka afrikaner så våra personliga förutsättningar är mycket olika. Vill så gärna veta mer om det här med våra olika behov av mineraler o vitaminer, vad vi bör särskilt tänka på betr vad o hur vi äter o dricker.. o ev bör dra ner på fast vi gillar.. F ö fattar jag inte hur man utan att stressa ska hinna med tre rejäla måltider o två mellanmål.. hemlagat.. o fixa med huset, trädgården, båten, bilen, städa, tvätta, vänner, barn o barnbarn, hänga med i allt som händer.. o hålla fartgränserna både utom- o inomhus??! Fast då blir det väl en doktorsavhandling i s f en artikel från netdoktor.se. Tack, o ha det så gott det går! Mvh Lars


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.