Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Fraktur i tarsometatarsalleden

Tarsometatarsalleden kallas också för Lisfrancs led. Frakturen kan uppstå vid fall på nedåtböjd framfot, till exempel efter att ha missat ett steg i trappan, eller vid slag mot/klämning av framfoten.


Uppdaterad den: 2023-07-04
Sakkunnig: Anna Nager, Specialist i allmänmedicin och docent vid Karolinska Institutet

Annons

Vad är fraktur i tarsometatarsalleden?

Bakfotens och mellanfotens ben sedda från sidan

Mellanfoten är den del av foten som sitter mellan ankeln och tårna. Mellanfoten består av båtbenet (naviculare), tärningsbenet (cuboideum), tre kilformade ben, de så kallade cuneiformebenen och fem mellanfotsben (metatarsalben). Det mellanfotsben som sitter bakom stortån har nummer ett och det som sitter bakom lilltån har nummer fem.

Tarsometatarsalleden eller Lisfrancs led, sitter vid basen på det andra mellanfotsbenet och bildas av en båge av sex ben som inkluderar de tre cuneiformebenen och första, andra, och tredje mellanfotsbenen. Fraktur i tarsometatarsalleden innebär att det är ett benbrott i något av de ben som ledar i tarsometatarsalleden.

Fraktur i tarsometatarsalleden är en sällsynt fraktur, men kan lätt förbises. Det är viktigt att den inte missas eftersom det ofta blir svåra kvarstående besvär om behandling inte ges.

Annons
Annons

Symtom

Symtomen är smärta, svullnad, blåmärke i fotsulan mot fotens insida och svårt att stödja på foten. 

Orsak

Skadan kan uppstå vid fall på nedåtböjd framfot, till exempel efter att ha missat ett steg i trappan, eller vid slag mot/klämning av framfoten. 

Annons
Annons

Diagnos

Vid undersökning bedöms smärta över benstrukturer, instabilitet, blodcirkulation och nervfunktioner i foten.

Röntgen bekräftar diagnosen. Ofta behövs även datortomografiundersökning för att få en mer detaljerad bild av skadan. 

Behandling

Direkt efter skadan ska man ligga ner och hålla benet högt. Det är bra att kyla ner skadan med ispack. 

Behandlingen sedan beror på var frakturen sitter och om det finns felställningar. Ibland räcker det med gips under cirka två månader, men i många fall behövs också operation.

Prognos

Det är viktigt att fraktur i tarsometatarsalleden inte missas eftersom det ofta blir svåra kvarstående besvär om behandling inte ges. Även med behandling får en del kvarstående besvär med stelhet, smärtor och artros. Då kan ibland steloperation minska besvären. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Andra frakturer i foten


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons