Fakta | Leder & muskler

Akut seninflammation i benen


Uppdaterad den: 2013-01-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är akut seninflammation i benen?

En muskel består av en muskeldel och en sendel. Senan är den smala delen av muskeln. I underbenet finns muskeldelen i den övre delen av vaden. Det går över i senan som börjar i nedre delen av underbenet (där benet smalnar) och går ut i foten.

Olika sen- eller senskidsinflammationer kan uppstå i underbenet. Beroende på vilka muskler och senor som är överbelastade, kan det uppstå seninflammation på framsidan av benet, på utsidan och på baksidan. Mest känt är akut seninflammation i hälsenan, akillessenan. En seninflammation (tendinit) är en irritation främst av vävnaden runt senan. Sådana inflammationer orsakas av en irritation i och runt senan på grund av överbelastning. Det föreligger aldrig infektion med bakterier eller virus.

De mest typiska tecknen på en seninflammation är att det uppstår smärta i muskeln och dess senor som ett resultat av överbelastning. Smärtan förvärras när du använder denna muskel/sena.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Seninflammationer i underbenet är inte ovanligt. Bland dem som vanligast får sådana seninflammationer finns idrottare och då särskilt löpare.

Diagnosen

Diagnosen är oftast lätt att ställa, även om det inte alltid är så lätt att säga exakt vilken sena som är inflammerad. Vanligtvis uppstår inflammationen som ett resultat av alltför intensiv och långvarig träning, löpning eller gång på hårt underlag (asfalt, betong), användning av skor (löparskor) som ger för dålig stötdämpning.

Smärtan provoceras fram av läkaren som ber dig att röra foten upp och ner, inåt och utåt, medan läkaren "håller tillbaka" foten (isometriska tester). Beroende på vilken sena som är inflammerad, kommer en eller flera av dessa rörelser att utlösa smärta.

Annons
Annons

Andra undersökningar krävs vanligtvis inte.

Behandling

Det viktigaste är att du slutar den aktivitet som har orsakat smärtan och att du tar det lugnt i en vecka eller två. Läkaren kommer vanligtvis att ge dig en anti-inflammatorisk medicin (NSAID), som också verkar smärtstillande. Om du är idrottare är det viktigt att du inte slutar att träna, utan fortsätter med alternativ träning. Detta innebär att du tränar med aktiviteter som inte utlöser smärta från benet.

Vid akut inflammation i hälsenan kommer det att lindra symtomen om du bygger upp några millimeter med en inläggssula under hälen.

Prognos

Med tidig avlastning och rätt behandling blir du vanligtvis bra inom en vecka eller två. Tillståndet kan emellertid bli kroniskt om du fortsätter belastningen trots smärtan. Återfall är vanliga om du inte ändrar din träning, eller skaffar bättre träningsskor, eventuellt fortsätter att löpa eller gå på hårt underlag.