Fakta | Leder & muskler

Fotbollsvrist


Uppdaterad den: 2013-01-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är fotbollsvrist?

Fotbollsvrist är en skada i vristen som fotbollsspelare är speciellt utsatta för. Men skadan förekommer också i andra idrotter och bland personer som inte idrottar. Skadan tycks vara orsakad av upprepade kraftfulla sträckningar av foten (sträckt vrist) genom spark på bollen eller genom att sparka i marken. Skadan innebär ärrbildning på framsidan av vristens ledkapsel, samt pålagringar på tibiakanten. Ledband är en viktig del av ledkapseln och bristningar på fästena till ledbanden leder till en inflammationsreaktion med efterföljande bildning av ärrvävnad. Dessa förändringar kan klämma på strukturerna i området och ge smärta och obehag.

Skadan kan uppstå även efter en spark med översträckning av den främre delen av ledkapseln.

Diagnos

Diagnosen ställs som regel med hjälp av sjukdomshistorien. Typiska tecken är kroniska fotledssmärtor och nedsatt funktion i fotleden hos en fotbollsspelare. Smärtan utlöses oftast när vristen är maximalt sträckt, ofta i kombination med att du börjar eller slutar rörelsen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Vid en läkarundersökning hittar man sällan något fel. Det kan finnas viss ömhet framtill och på utsidan. Vid sträckt vrist, när läkaren håller tillbaka foten, kan smärtan utlösas när du försöker att flytta foten framåt.

Behandling

I de flesta fall kommer behandlingen att bestå av avlastning och vila i några veckor. Ofta ger läkaren ett inflammationsdämpande medel (NSAID). Kanske kan det vara klokt att överväga om ett byte av skor (fotbollsskor) kan minska smärtorna. I vissa fall kommer läkaren att försöka med kortisoninjektion.

Envisa fall bör opereras. I samband med artroskopi kommer man att rensa upp i fotleden och avlägsna vävnad som hämmar rörligheten. Du måste ta det lugnt i en till två veckor, sedan påbörjas fysioterapi och rehabilitering med ökande belastning.

Annons
Annons

Prognos

Tillståndet har vanligtvis en god prognos. Även i de fall där det krävs operativt ingrepp, går det bra. De flesta fotbollsspelare är tillbaka till normal aktivitet efter fyra till sex veckor.