Fakta | Leder & muskler

Artros i fotleden

De vanliga symtomen  vid artros i fotleden är smärtor och stelhet i ena ankeln.

Publicerad den: 2013-01-29
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är artros i fotleden?

Artros i fotleden är en beteckning på förändringar i ledytan i ankelleden. Förändringarna är vanligtvis bara lokaliserade till den ena fotens ankelled eftersom den vanligaste orsaken är en tidigare svår skada. Ankelleden består av benytor som är täckta med ett broskskikt. Vid artros är det i första hand brosket som är skadat men förändringar ses även i benet, och en ökad tendens till osteofytbildning (benpålagringar) kan noteras. Med tiden kan brosket försvinna helt och hållet, vilket resulterar i att ben ligger mot ben. Det kan också bildas så kallade förkalkningar i leden. Detta medför att det inte längre är släta ledytor som glider mot varandra, och det är då inte svårt att förstå att detta kan göra ont.

Tillståndet är inte lika vanligt som artros i höft- och knäled.

Symtom

Ankeln kan vara uppsvullen, och rörligheten blir efterhand nedsatt. Gångfunktionen påverkas både av smärtor och nedsatt rörlighet.De vanliga symtomen är smärtor och stelhet i ankelleden. Till att börja med är smärtorna särskilt påtagliga när man sätter igång med fysisk aktivitet som innehåller gång eller löpning. Efter en stunds "uppvärmning" och när man har varit i gång ett tag kan besvären minska. Senare utvecklas ofta tillståndet så att smärtorna är närvarande vid all belastning, och till slut får man också besvär med smärtor i vila. Det är typiskt att besvären är mest uttalade vid gång på hårt och ojämnt underlag.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vanligaste orsaken till artros i fotleden är en tidigare komplicerad fotledsfraktur eller underbensfraktur. Övervikt disponerar möjligen också för artros.

Diagnos

Besvären är typiska. Kombinerat med vanlig undersökning av ankeln kan diagnosen vara nästan säker utan andra undersökningar. Säker diagnos erhålls vid röntgenundersökning som visar minskad broskhöjd och eventuellt förändringar i själva benstrukturen.

Behandling

Skor med god stötdämpning och uppbyggnad under hälen kan vara bra. Det kan dämpa besvären, och möjligen bidra till att bromsa utvecklingen. Vidare gäller det att undvika överbelastningar, samtidigt som en viss fysisk aktivitet bör upprätthållas för att undgå att leden tappar rörlighet. Om man har ett yrke som medför belastningar liksom gång på hårt eller ojämnt underlag, kan det vara nödvändigt med omskolning eller byte av arbetsplats.

Annons
Annons

Läkemedelsbehandling i form av smärtstillande och så kallade NSAID-preparat kan hjälpa. Som regel är det bara behov för mediciner under perioder, till exempel efter belastningar.

I uttalade fall kan det bli aktuellt med en operation. Detta gäller speciellt om patienten upplever smärtor även i vila. Vid operationen görs leden stel. Detta leder till smärtfrihet, men gångfunktionen blir avsevärt reducerad. Efter en sådan operation måste patienten använda specialtillverkade skor för att uppväga en del av den nedsatta rörligheten.

Prognos

Tillståndet kan gradvis komma att förvärras. Utvecklingen av ankelartros kan bromsas med hjälp av bland annat anpassade skor, inlägg och förbättrad ergonomi. Bara ett fåtal av fallen utvecklar sig så långt att en operation är nödvändig.

 

Se en animering av artros