Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Värmdö-kvinnor dricker mest i landet

Annons

Kvinnor som bor i Värmdö kommun dricker oftare alkohol och dör i högre grad av alkoholrelaterade sjukdomar än kvinnor i övriga delar av landet. Enligt en kartläggning av missbrukarsituationen i Värmdö kan man se att männen dricker ungefär lika mycket som män gör i resten av landet, men av någon anledning sticker kvinnorna ut på alla parametrar, berättar Lisa Coudek, alkoholsamordnare på socialkontoret i Värmdö kommun.

Enligt en enkät som genomfördes under 2008 kan man se att redan från årskurs 9 dricker en högre procent av flickorna i Värmdö sig fulla minst en gång i månaden jämfört med andra flickor i landet. Lisa Coudek anser dock att det är viktigt att inse att den höga alkoholkonsumtionen inte innefattar alla kvinnor i kommunen.
– Tjejer dricker mer än tidigare, men man ska inte överdriva så man tror att alla dricker. 32 procent har svarat att de dricker minst en flaska vin vid ett tillfälle en gång i månaden. Men ungefär lika många har svarat att de inte dricker över huvud taget, säger Lisa Coudek.

Kvinnorna i åldern 18-24 år är i högre utsträckning storkonsumenter av alkohol än både männen i Värmdö kommun och resten av Stockholms län. Och med anledning av detta deltar Värmdö kommun med sex andra kommuner i länet i ett projekt initierat av Folkhälsoinstitutet.
– Det går ut på att förbättra det förebyggande arbetet, att nå kvinnorna innan de blir missbrukare, säger Lisa Coudek.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.