Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Utvidgat rökstopp diskuteras

Annons

Sedan rökstoppet infördes på svenska krogar för fem år sedan så har hälsan hos de&nbspkrog-anställda blivit allt bättre. Nu funderar Statens folkhälsoinstitut på att införa samma rökstopp på uteserveringar, hemtjänsten, lekplatser och tågperronger. Folkhälsoinstitutet pekar nu på andra personalgrupper som utsätts för rök på jobbet, och det handlar särskilt om personer som arbetar inom hemtjänsten.
– Det är väldigt mycket kvinnor som berörs av detta. Men det är ingen opinionsstark grupp som kan göra sin röst hörd. Varför ska de som tar hand om våra sjuka och äldre utsättas för passiv rökning när inga andra gör det? Säger Åsa Lundquist, projektledare för Nationella tobaksuppdraget vid Statens folkhälsoinstitut.

I hemtjänsten kolliderar arbetsmiljölagen, det vill säga de anställdas rätt att slippa rök på jobbet, med vårdtagarens rätt att röka hemma. Vissa kommuner löser detta problem genom att skicka anställda som själva röker till rökarna. Enligt en undersökning från förra året som Folkhälsoinstitutet hänvisar till, ställer sig 70 procent av svenskarna bakom ett rökförbud på uteserveringar. Och på kommunal nivå håller man på att införa förbud mot rökning på arbetstid. Snart har hälften av landets 290 kommuner infört stoppet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.