Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stockholms stad inför rökförbud

Annons

Från och med den 1 maj nästa år kommer det att införas ett rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45 000 anställda. Därmed kommer kommunanställda att få ställa in sig på att sluta röka. De anställda kommer inte att få ta rökpauser under arbetstid men däremot kommer de fortfarande att få röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid.
– Äldre har hört av sig till oss, även föräldrar med barn i förskolan har reagerat på att det sitter röklukt i personalens kläder. Det här handlar om rökfri arbetstid och vi hoppas att det ska ses som något positivt. Många kanske själva har svårt att ta initiativet att sluta. Med detta hoppas vi att sjukfrånvaron ska minska, säger borgarrådet Eva Samuelsson (kd).

Kostanden för en arbetsgivare ligger på mellan 27 000 och 36 000 kronor på grund av högre sjukfrånvaro och rökpauser, enligt Statens folkhälsoinstitut. Men beslutet grundar sig, enligt Samuelsson, inte på ekonomiska faktorer.
– Nej, inte alls. Utan personalens hälsa och de äldre som vårdas inom omsorgen, liksom alla berörda i förskola och skola.

Annons
Annons

Stockholms stad är en av landets största arbetsgivare. 33 andra kommuner har redan, i varierande utsträckning, infört rökfri arbetstid, enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Var går gränsen för vilka krav det går att ställa på anställda?
– Det som sker under arbetstiden kan naturligtvis arbetsgivaren bestämma över, säger Eva Samuelsson. I samband med förbundet kommer stadens bolag, förvaltningar och nämnder att erbjuda sina anställda rökavvänjningsprogram.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.