Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snusare drabbas oftare av hjärtsvikt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-17

Annons

Hjärtsvikt är vanligare bland snusare. De både insjuknar i och behöver sjukhusvård för hjärtsvikt oftare än snusfria personer. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra resultat ger inte stöd för uppfattningen att det är riskfritt att snusa. Det krävs dock mer forskning för att säkert veta om sambandet vi ser mellan snusning och hjärtsvikt är ett orsakssamband, säger doktoranden Gabriel Arefalk vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Annons
Annons

En av riskfaktorerna för hjärtsvikt är högt blodtryck och snus får blodtrycket att stiga.

– Utifrån dessa redan kända samband har vi nu försökt ta reda på om snusare är en särskild riskgrupp för att insjukna i hjärtsvikt. Om så är fallet borde ju hjärtsvikt vara vanligare bland snusare än bland snusfria personer, säger Gabriel Arefalk.

Forskarna har använt sig av uppgifter från två olika undersökningar. Granskningen visar att av de som lagts in på sjukhus på grund av hjärtsvikt är det betydligt fler män som snusar än snusfria män.

– Ur hälsosynpunkt är total tobaksfrihet att föredra, menar Gabriel Arefalk.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.