Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökförbud minskar hjärtsjukdomar

Annons

Rökförbud på offentliga platser som kontor, restauranger och flyg&nbspminskar risken för hjärtinfarkt och hjärtsjukdom, det menar en forskarpanel i USA. Både rökare och icke-rökare riskerar hjärtproblem när de utsätts för andras tobaksrök, sammanfattade den federalt tillsatta panelen US Institute of Medicine i en rapport under torsdagen. Enligt panelen finns det övertygande ”indirekta bevis” som pekar på att en hjärtattack kan utlösas även av en kort exponering för rök.
– Det är klarlagt att rökförbud fungerar, kommenterar Lynn Goldman, ordförande för panelen med forskare och lärare i miljöhälsa vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Det är en sammanställning av tidigare publicerade och opublicerade data om förhållandet mellan hjärtproblem och passiv rökning som ligger till grund för rapporten. Det är framför allt data från elva studier och förhållandet mellan förbud och antal hjärtinfarkter. Men studierna kommer fram med varierande resultat när det gäller hur stor effekt ett förbud har på antalet infarkter, från sex till 47 procent. Studierna är inte genomförda på likadant sätt och mäter inte exakt samma saker. Därför anser expertpanelen inte att den kan avgöra hur stor effekt ett rökförbud får på vissa sorters hjärtsjukdomar eller på frekvensen av hjärtinfarkter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.