Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler kommuner inför snusförbud

Annons

Rökförbud räcker inte, utan nu inför flera kommuner ett snusförbud för sina anställda. Men i Umeå tvingas nu politikerna backa och ta tillbaka sitt beslut om att införa snusförbud. Till en början var allt klart, från och med juli 2010 skulle Umeå kommun bli en tobaksfri kommun, där de anställda varken skulle röka eller snusa. Syftet var framför allt att få hälsosammare medarbetare, men tanken var även att rädda brukare från tobakslukt.
– Brukarna ska inte behöva känna lukten av snus eller så någon stoppa en prilla i munnen, säger Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå.&nbsp&nbsp

I dag är nio kommuner och ett lansting rök- och snusfria. Christina Graneberg, på Sveriges Kommuner och landsting märker att fler kommuner vill slopa tobaksanvändandet.
– Vi får många frågor från kommuner om hur man gör för att införa snusfri arbetstid, säger hon.

Annons
Annons

Den vanligaste invändningen mot ett snusförbud är det så kallade tredje man-perspektivet.
– Snus påverkar inte personen bredvid tills skillnad från rökning och röklukt, säger Anna Eriksson, personalchef i Borlänge kommun.

Umeå är hittills den enda kommun som stött på motstånd och det ledde till att politikerna till slut ändrade sig. I tisdags avslogs förslaget om tobaksfri arbetstid.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.