Allt fler dör av rökning

Två miljoner fler människor kommer att dö av rökning 2030 än idag och kostnaderna överstiger 1 000 miljarder dollar i världen varje år. Det visar en ny studie från WHO och USA:s nationella cancerinstitut.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Allt fler dör av rökning
Annons

Enligt studien är kostnaderna för hälsovård och produktionsbortfall betydligt högre än intäkterna från tobaksskatter, som uppskattas till cirka 269 miljarder dollar under 2013-2014.

Varje år kostar följderna av rökning västvärlden över 1000 miljarder dollar, ungefär 9000 miljarder kronor, och summan förväntas stiga. Antalet tobaksrelaterade dödsfall beräknas öka från idag 6 miljoner till ungefär 8 miljoner årligen 2030.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Krävs större insatser

I rapporten står det att förändringar måste ske omgående för att undvika allvarliga konsekvenser, men att världens regeringar inte har gjort mycket för att minska rökningen. Mindre än en miljard dollar har de tillsammans lagt på tobakskontroll under 2013 och 2014, enligt WHO.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-11 16:21 (4 år sen)

    Ja, men så gör nå't, då! Sverige är troligen det enda demokratiska I-land, som skulle kunna förbjuda rökning bums, eftersom vi har den lägsta andelen rökare av alla ekonomiskt intressanta länder!

    Cigaretten är den enda produkt över huvud taget, som är skadlig vid s k normal användning, och som är tillåten för försäljning och användning! Förbjud import, försäljning och användning av rökverk fr o m 2017-07-01. Tramset om svart marknad och kriminalitet är drivet av tobaks- och läkemedelsindustrierna (de senare vill sälja dyra rökavvänjningsmedel). Get going!
    Arne Björnberg, tidigare bl a forskningsdirektör i Svenska Tobaks AB.