Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KOL är en orättvis sjukdom

I Europa är KOL-mortaliteten två till tre gånger högre hos män än hos kvinnor. Men Sverige är det enda land i världen där det numera dör fler kvinnor än män på grund av KOL.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-24

Annons

– För två tre år sedan gick kvinnorna om männen i dödlighet av KOL. En orsak kan vara att det faktiskt är fler kvinnor än män som röker. Min personliga slutsats är att fler män snusar och snus leder inte till KOL, säger Kjell Larsson professor i lungmedicin på Karolinska Institutet.

Årligen dör det 3 000 personer i Sverige på grund av KOL. Sjukdomen drabbar huvudsakligen rökare eller före detta rökare, men rökning är inte den enda orsaken till KOL.

– En ny studie visar att nio procent av kvinnorna och fem procent av männen som dör i KOL, har inte varit rökare.

Orättvis sjukdom

Ungefär hälften av alla rökare utvecklar KOL. Enligt en svensk studie bland rökare som blivit 75 år gamla, hade hälften av dem sjukdomen.

–KOL är en orättvis sjukdom då den dels utvecklas lättare hos vissa än hos andra personer och det finns de som får svår KOL redan vid 45-50 års ålder.&nbsp
Dessutom får kvinnor KOL lättare än män. Orsaken till detta vet man inte, men troligtvis kan det bero på att kvinnor är mindre än män. Och har man mindre lungor blir exponeringen av 20 cigaretter större jämfört med de som har större lungor.

Långsam sjukdom

KOL är en sjukdom som fortskrider långsamt och många märker inte att de börjar bli sjuka. Inte sällan förväxlas symtomen med normalt åldrande, dålig kondition, eller att patienten som söker vård behandlas för astma.

Är det svårt att skilja astma från KOL?
– I de flesta fall är det inte svårt att skilja astma från KOL men i vissa fall kan det vara svårare. Till exempel hos astmatiker som röker och börjar utveckla kronisk obstruktion, då kan det vara svårt att veta om personen fått KOL eller om astman har försämrats.

För att få reda på hur det ligger till kan man göra en del undersökningar, till exempel mäta diffusionskapaciteten (se faktaruta).

Annons
Annons

Fysisk aktivitet viktigt om man har KOL

Många personer med KOL lever ett stillasittande liv som gör att muskulaturen inte får någon träning. Arbetsprover på testcykel visar att en tredjedel av patienterna med svår KOL avbryter träningen på grund av bentrötthet och inte på grund av andnöd.

– Det är därför viktigt att KOL-patienter kompenserar den dåliga lungfunktionen med bra muskelfunktion. Träning är minst lika viktigt, om inte viktigare än läkemedel och där har sjukgymnaster en oerhört viktig roll.

Idag är KOL den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. År 2020, om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer sjukdomen att vara den tredje vanligaste dödsorsaken och år 2050 kommer 450 miljoner dödsfall bero på rökning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-22 13:08 (5 år sen)

  Hej jag har kol astma tycker vårdcentralen ger väldigt dålig info jag blir helt orkeslös har hostat mycke sen midsommar i år torrhosta med slem som att gör att jag tappar andan o blir helt slut

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-3 14:20 (6 år sen)

  Hur mycket nikotin innehåller snus jämfört med cigaretter?

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-18 14:22 (7 år sen)

  "Idag är KOL den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. År 2020, om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer sjukdomen att vara den tredje vanligaste dödsorsaken och år 2050 kommer 450 miljoner dödsfall bero på rökning."
  Jämföra äpplen med päron? Hur relateras "tredje vanligaste dödsorsaken år 2020 med 450 miljoner avlidna 2050?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.