Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Injektion mot krokigt finger: dag 2

Annons

Sture Hedenskogs högerhand har svullnat upp efter enzyminjektionen. Helt normalt, enligt kirurg Stephan Wilbrand.

Sture Hedenskogs högerhand har svullnat upp efter enzyminjektionen. Helt normalt, enligt kirurg Stephan Wilbrand.

 

Redan dagen efter besöket hos handkirurgen Stephan Wilbrand på Akademiska sjukhuset i Uppsala blir det återbesök för Sture Hedenskog, Torbjörn Westgård och Lennart Norling som alla har Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) i sina fingrar. Nu ska de räta ut det sjuka fingret och prova ut en skena som ska sitta på handen den första tiden. Händerna där de injicerades har svullnat och handflatorna har fått blåmärken. Några av dem har tagit tabletter med paracetamol till natten mot värken, men alla tre är uppåt. De tycker att det har gjort mindre ont än de förväntat sig och alla har bara vänliga ord att säga om läkarna.

– Jag tycker ju själv att jag ser rätt blåslagen ut men doktorn säger att det ser fint ut, säger Lennart Norling.

 

Annons
Annons

Arbetsterapeuten Kari Akre-Roos formar en skena till handen i ett varmt vattenbad.

Arbetsterapeuten Kari Akre-Roos formar en skena till handen i ett varmt vattenbad.

 

Skena provas ut för att sträcka fingret

Efter en ny bedövningsspruta är det dags att räta ut fingret. Stephan Wilbrand rekommenderar att smörja in handen ofta en period innan uträtningen för att undvika att huden brister i böjvecken. Sedan böjer han försiktigt ut fingret, bit för bit. Hos Torbjörn Westgård och Lennart Norling blir det ändå sprickor som läggs om. Därför får de vänta lite med att prova ut den skena som de ska ha handen i. Sture Hedenskog kan däremot gå raka vägen från britsen till arbetsterapeuten Kari Akre-Roos ett par rum längre ner i korridoren. Hon skär ut en skena ur en bit plast som sedan formas i ett 70-gradigt vattenbad så att den passar Stures hand. Skenan ska göra att senor och hud vänjer sig vid att åter sträckas ut. Den första veckan ska den bäras i princip dygnet runt, med undantag för korta pauser och rörelseträning. Därefter behövs den enbart nattetid i några månader.

– Den här injektionsmetoden har stora fördelar jämfört med en operation. Om du opereras tar det ju tid innan såret läkt och man kan börja träna handen. Med den här metoden kan man börja träna handen så fort svullnaden lagt sig. Behandlingen ger snabba resultat och innebär en jättestor skillnad för patienten, säger Kari Akre-Roos.

Spruta mot krokigt finger "paradigmskifte"

Stephan Wilbrand går ännu längre och kallar enzyminjektionen för ett paradigmskifte inom behandlingen av fingrar med Dupuytrens kontraktur.

– I hundrasjuttio år har vi skurit bort den här sjukdomen. Ofta har patienten fått betala ett pris i form av en skadad nerv eller ett blodkärl, och i värsta fall har man behövt ta bort fingret. Den här behandlingen är mycket skonsammare. Men jag tror att nästa steg i behandlingen av Dupuytrens kontraktur blir att angripa orsaken istället för att som nu bara ta bort symtomen. Det finns ju en risk för att sjukdomen kommer tillbaka efter några år.

Annons
Annons

Men i nuläget blir de flesta patienterna positivt överraskade bara av att få reda på att en spruta kan räcka.

– Vi har ungefär dubbelt så många patienter idag jämfört med för några år sedan när vi bara hade operation att erbjuda. Först trodde vi att det var nyhetens behag och att det kanske fanns ett uppdämt behov av att behandla den här åkomman, men intresset har hållit i sig, säger Stephan Wilbrand.

Lennart Norling är nöjd med resultatet efter injektionen.

Lennart Norling är nöjd med resultatet.

Lennart Norling håller upp sin lindade hand för kameran:

– Titta, vad rakt det blev! Det är tamejfan fantastiskt!

Vad är det första du ska göra nu när du fått raka fingrar igen? Ska du smörja in din fru på ryggen nu när du kan?

– Just det, det kan du ge dig på att jag ska!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Missade du den första artikeln om Sture, Torbjörn och Lennart? Läs den här.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-12-18 22:20 (5 år sen)

  Tack för bra information,nu vet jag vad som drabbat mej,och söker läkarhjälp.

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-4 19:08 (6 år sen)

  Har samma 2 fingrar på vänster hand och ett finger på höger hand har mycket svårt att tvätta mej görs detta i Lycksele eller i Umeå gör det ont att göra det är rädd för det har haft detta i ca 7 år

 • Avatar Tidigare användare 2017-02-13 20:38 (7 år sen)

  Har nyss fått mina fingrar rätade med hjäp av spruta.
  Mina fingrar är raka och jag kan som musikant hantera tangenter som förut.
  Bara att rekommendera.
  MVH Berth Arnesson
  Arvika


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.