Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Injektion mot krokigt finger: dag 1

Annons

Paradoxalt nog är sjukdomen Dupuytrens kontraktur vanlig men samtidigt okänd. Flera hundra tusen svenskar, mestadels män, går omkring med fingrar som i olika utsträckning böjts ner mot handflatan och inte går att räta ut. Många som drabbas går i många år utan att veta om att det finns behandlingar som gör att de återigen skulle kunna stoppa handen i byxfickan eller skaka hand med någon utan att ständigt ha ett finger i vägen.

Handkirurgen Stephan Wilbrand sträcker ut Sture Hedenskogs fingrar för att se till att injektionen bara når själva bindvävssträngen och inte senan bakom.

 
Handkirurgen Stephan Wilbrand sträcker ut Sture Hedenskogs fingrar för att se till att injektionen bara når själva bindvävssträngen och inte senan bakom.
 
Handkirurgen Stephan Wilbrand sträcker ut Sture Hedenskogs fingrar för att se till att injektionen bara når själva bindvävssträngen och inte senan bakom.

Tre män som dock sökt hjälp mot besvären är Sture Hedenskog, Torbjörn Westgård och Lennart Norling. De har alla tre i olika utsträckning haft problem med krokiga fingrar under flera års tid. På handkirurgmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala får de träffa Stephan Wilbrand. Han har mångårig erfarenhet som handkirurg men behöver numera sällan skära i sina patienter. Operation var tidigare den vanligaste behandlingen mot krokiga fingrar, men sedan några år tillbaka finns en enzyminjektion som alternativ. Enzymet försvagar bindvävnaden i strängen och gör att fingret kan rätas ut efter ett dygn eller två. Fortfarande kan dock en operation ibland vara det bästa alternativet.

– Häromdagen hade jag en patient där det skulle vara tekniskt omöjligt att pricka strängen med nål eftersom den var så tunn och låg så djupt in, så där föreslog jag istället en operation. Men det här är den säkraste metoden som ger minst bestående biverkningar, säger Stephan Wilbrand och nickar mot sprutan.

Knuta i handen tecken på krokigt finger

Patienten Torbjörn Westgård hade ställt in sig på att bli opererad när han en dag fick höra att det fanns andra alternativ som kunde göra hans fingrar raka.

Annons
Annons

– Jag trodde att det var kniven som gällde om man ville få det här åtgärdat, så för mig var injektionen en positiv överraskning, säger han. 

För att en injektion ska komma ifråga gäller det förstås att patienten verkligen har Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan. Flera andra sjukdomar kan ge liknande symtom, men det tydligaste tecknet på Dupuytrens kontraktur är en liten knuta i handflatan. Knutan utvecklas sedan till en tydlig sträng upp mot fingret, vanligtvis ringfingret eller lillfingret. Strängen med bindväv ”drar” i fingret som kroknar allt mer. Om strängen är tjock kan även intilliggande fingrar krokna. Åkomman gör vanligtvis inte ont, men det kan vara nog så besvärande att inte kunna räta ut fingrarna.

– Jag skulle smörja in min fru på ryggen häromdagen, men hur jag än försökte låg krämen bara kvar som en klump i handflatan eftersom fingrarna var krökta, säger Lennart Norling med ett leende.

Enzyminjektion efter bedövning

Alla tre männen får tvätta händerna innan de lägger sig på en brits. Stephan Wilbrand och kollegan Madeleine Harrysson hjälps åt att desinficera huden och ge bedövning. När bedövningen fått verka en stund kan enzyminjektionen ges.

Annons
Annons
Stephan Wilbrand, handkirurg på Akademiska sjukhuset.
 
Stephan Wilbrand, handkirurg på Akademiska sjukhuset.

– Injektionen kan göra att det kliar lite efteråt, och ofta svullnar handen efter några timmar. För att minska svullnaden är det bra att hålla handen i högläge. Man kan också få blåmärken kring injektionsstället och vissa blir ömma ända upp i armhålan, men det är alltså helt normalt, förvarnar Stephan Wilbrand.

Sture Hedenskog var lugn efteråt.

– Bedövningssprutan kändes såklart litegrann, men sedan var ju fingret så bortdomnat att jag inte märkte någonting alls.

Lennart Norling tyckte inte heller att injektionerna var någon tuff match men oroar sig ändå lite inför morgondagen.

– Det kan bli en rysare när den här bindvävssträngen ska brytas upp, säger han.

Vill du veta hur det gick för Sture, Torbjörn och Lennart? Netdoktor var på plats även dagen efter när deras fingrar rätades ut. Läs om resultatet här. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-08-28 16:32 (6 år sen)

  Jag är opererad 3 gånger i höger hand långfinger, tredje gången tog dom bort halva fingeren. Högra lillfinger är också böjd.Vänstra handen mellan tumme och pekfinger senan har dragit ihop sig det gör ont när jag greppar tag .Har varit slakteriarbetare i 50 år har skurit mig ett antal gånger .

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-25 21:39 (7 år sen)

  går och väntar på att få diagnos på vikingasjuka få hjälp med ett ringfinger som är i vägen
  hela tiden i mitt arbete med finmekanik.Tur att jag har pek och tumme kvar som inte
  är drabbade.Men att skruva bil med stora verktyg i handflatan med kraft så är ringfigret
  ivägen,ont i hela handen sen ont dagar i knogar mm-

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-10 09:29 (9 år sen)

  Hur kan jag kolla vilken typ av krokiga fingrar jag har_


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.