Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Fråga: många gräl

Jag är i en situation som jag inte vet hur jag ska hantera. Jag är 58 år och träffade en tjej som är 55 år. Vi hade haft kontakt redan för 15 år sedan men då var hon gift och hade småbarn. Vi hade en kort intensiv relation som sedan dess funnits i mitt hjärta. Jag fick kontakt med henne för två år sedan och då var jag gift. Jag blev blixtkär igen och skilde mig och lämnade all trygghet som vänner bekanta, hus och sommarstuga för att vara med henne. Hon var singel med ett antal relationer bakom sig. Efter vår första relation hade hon skilt sig efter några år med två barn. Träffat nya och hade ett längre förhållande med en man som lurade och bedrog henne. Relationen tog slut och ett mindre antal relationer tog form men slutade p.g.a som jag nu förstått hennes dåliga självförtroende. Vi började vår nya relation med en fantastisk känsla och mycket sex, underbart sex. Sedan började det komma misstänksamhet. Hon började tro att jag hade mobilen på tyst så att hon inte skulle höra att det ringde. Hon blev vansinnig, började skrika och beskylla mig för att ha andra bredvid. Det blev konflikter och försoningar. Jag har fått reda på att en av hennes tidigare män hade lurat henne med att ha andra kvinnor bredvid och då smusslat med mobilen. Jag sa att du kan läsa i min mobil när du vill hur ofta du vill. Sedan började det med att när vi var på stan fick hon för sig att jag kollade in andra kvinnor. Jag fattade ingenting. Det kvittar hur jag än försäkrar henne att det inte är så så beskyller hon mig ändå. Det blev så jobbigt att jag blev nervös när vi var ute för att hon skulle tro att jag kollade in andra. Jag har förstått att när en annan kvinna dyker upp som hon ser som snygg och då ett hot så räcker det med att jag råkar se åt det hållet och kanske jag inte ens sett kvinnan så är konflikten igång och jag har inte fattat något. Det här har pågått drygt ett år och inträffade ihelgen igen då vi var på en marknad. Två kvinnor kommer gående som inte jag ser men jag tittar snett åt det hållet. Åter en konflikt då hon hotar att göra slut. Det här gör mig ont väldigt ont. Man kan säga att första gången blev det som en vass tagg som satt sig i själen. Taggen hinner aldrig riktigt ut innan nästa situation kommer och trycken taggen längre och längre in. Jag har förstått att det beror på hennes dåliga självförtroende om sitt utseende. Jag har alltid tyckt att hon väldigt vacker men det hjäper inte att jag säger det eller att jag köper rosor till henne varje fredag. Jag börjar känna att känslan försvinner och att ett förakt kommer. Jag vill inte känna det. Men det blir ofta konflikter och många tårar och försoningar. Hon är dessutom arbetslös nu som många andra blivit och det har inte blivit bättre av det. Vad ska jag göra? Jag är till åren och orkar inte med konflikter men orkar inte med en separation till heller. Jag vet att jag förrmodligen gjorde ett misstag från början. Men hade jag inte tagit steget då så hade jag ångrat ihjäl mig.

Svar:

Svartsjuka som du beskriver här är förödande för relationen. Din kvinna har ett stort problem som hon behöver psykologisk hjälp att lösa.

Svartsjuka grundläggs ofta i barndomen. Om barnet inte får tillräckligt med ömhet, kärlek och trygghet, så kan inte förtroendet till människor utvecklas.

Oftast har svartsjukan sin grund i en personlig osäkerhet och en dålig självtillit. Men svartsjukan kan även ha många andra orsaker och samband. Det bästa du kan göra för henne och er relation är att se till att hon söker professionell hjälp hos en psykolog/psykoterapeut. En kombination av
kognitiv psykoterapi och SSRI-preparat kan vara effektiv behandling om hon har tvångsmässiga tankar och beteenden. Vänta inte längre.

Om hon vägrar och inte vill inse sitt problem så måste du dra dig ur relationen den är ohållbar. När känslor av förakt börjat smyga in i en relation så är det mycket svårt att reparera. Glöm inte att hon faktiskt har ett eget ansvar för sitt liv och du har ett eget ansvar för ditt.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Jaydess

2016-05-17 | 22:13

av Suzanne Lindström

Hur smittar klamydia?

2016-04-26 | 23:22

av Eva Rylander

Kan jag blivit smittad?

2012-05-14 | 16:14

av Annika Johnsson

Kondylom?

2012-04-9 | 13:32

av Annika Johnsson

Orolig efter kondylombehandling

2012-03-2 | 11:34

av Annika Johnsson

Cellförändringar och p-piller

2012-02-19 | 13:02

av Sven-Eric Olsson

Kolossal klåda efter wartec!!

2011-12-1 | 14:30

av Annika Johnsson

Cellförändring / otrohet?

2011-11-14 | 19:23

av Annika Johnsson

Kondylom

2011-11-17 | 12:30

av Annika Johnsson

Impotens och hjärtinfarkt

2011-07-21 | 11:58

av Mikael Lehtihet

För tidig utlösning

2011-06-22 | 22:11

av Mikael Lehtihet

Tycker inte om sex. Kan/måste jag lära mig?

2011-05-12 | 22:25

av Suzanne Lindström

Latent herpes

2011-04-14 | 17:59

av Annika Johnsson

Klamydia - hur lång tid tar behandlingen?

2011-03-31 | 15:40

av Annika Johnsson

Vaginism

2011-02-18 | 10:23

av Lena Marions


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.