Fakta | Potensproblem

Ejakulations- och orgasmproblem hos män

Sjukdomar, skador, medicinska och kirurgiska behandlingar är några av faktorerna som kan påverka orgasmfunktionen.

Uppdaterad den: 2013-01-25
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ejakulations- och orgasmproblem?

Ejakulation och orgasm är två olika kroppshändelser, även om upplevelsen av ejakulation (utlösning) är en viktig del av orgasmen. Utlösningen är en ryggmärgsreflex som styrs av hjärnan. Vid utlösning sker en serie sammandragningar av olika muskelgrupper i området kring könsorganen. Även orgasmen styrs från hjärnan och kan beskrivas som en «känslostorm» av vällust.

Mannen har tre huvudformer av nedsatt sexuell funktion – erektionsproblem (erektil dysfunktion), ejakulationsproblem och nedsatt lust (libido, orgasmproblem):

  • Erektil dysfunktion är först och främst ett problem hos män över 40 år som uppstår på grund av hormonförändringar, biverkningar av läkemedel, psykologiska problem, neurologisk sjukdom eller cirkulationssvikt.
  • Ejakulationsproblem. Många tillstånd hos män kan medföra fördröjd ejakulation, nedsatt förmåga att ejakulera och tömning av sädesvätska i urinblåsan (retrograd ejakulation). Det vanligaste ejakulationsproblemet är för tidig utlösning som beskrivs i ett eget avsnitt.
  • Orgasmproblem kan innebära utebliven orgasm och orgasm utan lustupplevelse.

Det finns inga bra data över förekomsten, men ejakulations- och orgasmproblem som biverkningar till sjukdomar, skador, medicinska och kirurgiska behandlingar tycks inte vara så vanligt i Sverige. Dock antar experterna att dessa problem är underdiagnostiserade.

Annons
Annons

Orsak

Sjukdomar, skador, medicinska och kirurgiska behandlingar kan påverka orgasmfunktionen och den centrala kontrollen av ejakulationen, ejakulationsreflexen och nervförsörjningen till urinblåsa, prostata, könsorgan och bäckenbotten. Hjärnskador, ryggmärgsskador, multipel skleros och diabetesneuropati kan ge både orgasm- och ejakulationsproblem. Ejakulationsproblem uppträder ofta efter kirurgiska ingrepp i urinblåsan och i prostatakörteln och kan även ses hos äldre män med prostatabesvär. Läkemedel, bland annat antidepressiva (SSRI-preparat), ger relativt ofta sådana biverkningar. De vanligaste orsakerna ligger dock på det psykologiska planet.

Psykiska orsaker till ejakulations- och orgasmproblem?

Minskad lust (nedsatt libido) och bristande intresse för sexuella aktiviteter är vanligt vid depression. Prestationsångest kan uppstå hos män som plötsligt upplever en eller flera sviktande erektioner vid försök att genomföra samlag. Sexualaktens fokus växlar då från en behaglig upplevelse till något ångestfyllt. Vid senare försök till samlag är det svårt att flytta fokuset från den bristande förmågan att uppnå och behålla en erektion.

Betydelsen av sexuella aktiviteter avtar ofta med åren hos män i medelåldern. Sex, som är en upphetsande och pirrande upplevelse bland unga, kan med åren förlora något av sin glans. Andra saker spelar större roll och kan till och med överskugga de sexuella aktiviteterna. Om tankarna vandrar iväg under samlaget kan mannen förlora det sexuella fokuset och förmågan att koncentrera sig på den åtrå som behövs för att upprätthålla erektionen.

Annons
Annons

Diagnos

En utredning av rubbad ejakulation och/eller frånvaro av orgasm kräver att läkaren gör en grundlig genomgång av anamnesen med betoning på de sexuella förhållandet mellan mannen och hans partner. Män som aldrig får orgasm eller aldrig har ejakulation har antingen en biologisk defekt och/eller en psykologisk blockering. Hos män som endast sporadiskt upplever orgasm och ejakulation är det mest sannolika en psykologisk orsak eller nedsatt känslighet i penis på grund av ålder, sjukdomar eller skador i ryggmärgen. Hos män som får sexuella problem tidigt är förklaringen psykologiskt betingad – undantaget är efter prostataoperation. Män med erektionssvikt som kan uppleva spontana erektioner under sömn har inte erektionssvikt som beror på neurologisk eller cirkulationsbetingad sjukdom.

Syftet med läkarundersökningen är att klargöra om det kan finnas biologiska orsaker. Nyttan med att ta hormonprover som testosteron är omdiskuterad, men har sannolikt ringa betydelse.

Behandling

Behandlingen måste vara specifikt riktad mot orsaken. Vid psykiska blockeringar kan man försöka med psykoterapi. Vid nedsatt känslighet i könsorganen bör patienten erhålla konkreta råd och anvisningar med betoning på kraftigare stimuli. Användning av en kraftig vibrator kan ofta ge ejakulation och orgasm. För män som vill ha barn är även befruktningsaspekten viktig.

Psykoterapi är särskilt aktuellt hos personer vars sexliv påverkas av depression, ångest och distraktion. Behandlingen innebär rådgiving och eventuellt övningar som både mannen och hans partner deltar i. Psykoterapi är särskilt gynnsamt när prestationsångest är huvudproblemet.

Prognos

Långtidsutsikterna är varierande. En del får allt sämre sexualfunktion med åren och väljer bort dessa aktiviteter. Andra får glöden tillbaka och kan ha stor glädje av ett rikt sexualliv långt upp i ålderdomen.