Ökad sexlust med testosterongel

Med hjälp av testosteronbehandling kan även män över 65 år få en förbättrad sexuell funktion. Något som först nu kan bekräftas. Det skriver tidningen Läkemedelsvärlden i en artikel.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En färsk studie publicerad i New England journal of medicine visar på positiva effekter av testosteronbehandling även till äldre män, till skillnad från resultat av tidigare studier. Försökspersonerna upplevde en förbättrad sexuell funktion och deras humör likaså. Men Stefan Arver, docent och överläkare i endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset, är inte särskilt förvånad.

– Har man gjort en bra selektion av vilka man ger behandling så är det en förväntad effekt. Anledningen till att man tidigare inte sett så bra effekt i den här gruppen av patienter är att man inte har gjort en tillräckligt noggrann selektering med diagnostiska kriterier för vilka som ska få behandling med testosteron, säger han till Läkemedelsvärlden.

Studien kring testosteronbehandling störst i sitt slag

Totalt 790 män från 65 år och uppåt, alla med låga testosteronnivåer samt nedsatt sexuell funktion och nedstämdhet, deltog i undersökningen. Slumpvis delades männen in i två grupper varav ena gruppen behandlades med en gel innehållande testosteron och den andra med gel utan (placebo). Ovetande om vilken behandling de fick uppvisade männen som behandlades med testosteron nivåer som är jämförbara med yngre män.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Ett viktigt fynd

Långt ifrån alla män över 65 år är i behov av testosterontillskott då enbart låga hormonvärden inte är skäl nog för behandling. Men enligt Stefan Arver är upptäkten av stort värde då det troligtvis är fler än de som behandlas idag som skulle behöva tillskott av testosteron.

– För några procent är det här en behandling som väsentligt påverkar livskvaliteten. Om det är 17 000 i dag som får behandling skulle, utifrån prevalens, kanske runt 70 000 ha nytta av testosteronbehandlingen, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-18 20:58 (6 år sen)

    Hur får man enkelt behovet tillgodosett (testosteron)
    tobbe