Nyhet | Könssjukdomar

Snart kan ett vaccin mot klamydia vara här

Klamydia kan obehandlad leda till infertilitet samtidigt som könssjukdomen ökar risken för andra sexuellt överförda sjukdomar. Men ett klamydia-vaccin är på väg att tas fram och nu är preparatet redo att testas på människor.

Publicerad den: 2015-05-06
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Det är danska forskare vid Statens seruminstitut som har tagit fram vad som kan komma att bli ett första vaccin mot könssjukdomen klamydia, rapporterar Läkemedelsvärlden. Hittills har det varit en svår uppgift, eftersom klamydiabakterien har en förmåga att förändra sig och komma undan ett immunsvar. Men de danska forskarna har lyckats ta sig runt problemet genom att använda två olika verkningsmekanismer i vaccintesten. Så långt har försöken varit lyckade och gett skyddande antikroppar mot klamydia.

36 000 klamydia-diagnoser i Sverige

Enligt Läkemedelsvärlden ställdes förra året drygt 36 000 klamydiadiagnoser i Sverige. Ofta ger könsjukdomen klamydia inga symtom och därför kan dock mörkertalet vara stort. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons