Experten svarar: Så stor påverkan har dieten vid PsA

Experten svarar: Så stor påverkan har dieten vid PsA

Kryddor, dieter och oljor – kan kosten eller en specifik diet verkligen bidra till att lindra besvären vid Psoriasisartrit? Reumatologen Ulla Lindqvist svarar! 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Om man googlar runt på olika sidor på nätet så kan man hitta många huskurer för att lindra psoriasisartrit. Bland annat kan man läsa att vissa dieter ska vara extra bra och hjälpa mot besvären som man får av sjukdomen. Ingefära, gurkmeja, fiskleverolja och kokosolja är livsmedel som ofta återkommer i diskussionstrådarna, men hur ligger det egentligen till? Vad hjälper och vad hjälper inte? Netdoktor frågade reumatologen Ulla Lindqvist.

– Kostens betydelse för utveckling och/eller förbättring eller försämring är inte vetenskapligt klarlagd. Erfarenheter av patienter och patienters berättelser ger ofta antydningar om att kosten kan påverka PsA.

Glutenfri kost kan förbättra

Det är känt att patienter med psoriasis har en ökad förekomst av glutenintolerans (utifrån strikt definition) i jämförelse med befolkningen i övrigt, berättar Ulla Lindqvist. Studier utförda av professor Gerd Michaëlsson vid dermatologen på Uppsala universitet visade just detta, menar hon.
– Vissa patienter med glutenintolerans som behandlades med strikt glutenfri kost förbättrades. Dessutom finns det enstaka fallbeskrivningar av PsA-patienter som förbättrats på glutenfri kost.

Osäkert om kryddor hjälper

Men när det kommer till kryddor, som ingefära och gurkmeja, så finns det inga vetenskapliga studier som stärker påståendena om att de ska ha en betydande effekt på PsA, menar Ulla Lindqvist.

– Spekulationer har förekommit i vetenskapliga debatter då befolkningen i länder med kryddor som en viktig del i matlagningen har lägre frekvens av ledsjukdom. Men studier saknas och sambandet mellan kryddor och inflammationshämning saknas, säger hon.

Omega 3 kan ha effekt hos vissa

Däremot finns det studier som talar för att tillskott av Omega3 har en gynnsam effekt på vissa patienter med PsA.

– Nyligen publicerades en artikel i Scandinavian Journal of Rheumatology som visade god, men inte signifikant, förbättring av PsA med n-3 polyunsaturated fatty acids i jämförelse med en grupp som fick olivolja. Patienterna med tillskottet konsumerade dock mindre mängd smärtstillande NSAID.

Ingen specifik diet rekommenderas vid PsA

Så finns det då en mirakeldiet för PsA-patienter? Nej, tyvärr verkar det inte så.

– Någon specifik rekommendation kan inte ges utan patienter med PsA ska följa allmänna rekommendationer som ges av t.ex. Socialstyrelsen. Det är ju viktigt att ha och hålla en normal vikt inom rekommenderad BMI-nivå och inta en allsidig kost.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Gudrun 2017-11-6 17:58 (23 månader sen)

  Kosten har stor betydelse för hälsotillstandet.
  Alltid bra att dra ner pa bröd, mejeriprodukter, socker onödiga tillsatser.
  Mindre frukt och framför allt mer grönsaker och nyttiga fetter !

 • Avatar sven olof kandika 2017-11-12 00:48 (23 månader sen)

  gikt sen20 år tillbaka i fotleder,skorv på armbågar,handleder som jag trodde var eksem pga klockan
  utredd för nickelallergi+latex.Mina bekymmer nu är knogarna som värker,svullnar speciellt vid
  belastning med arbete med verktyg som är mitt arbete.Finmotoriken försvinner mer och mer,
  tappar saker,greppet fungerar inte.Vad göra? Svenna

 • Avatar Ragnhild Nordquist 2017-11-27 14:15 (22 månader sen)

  Fungerar tarmarna som dom ska får man mindre besvär. Synd att jag inte kände till det innan RA bröt ut nu är det svårare att bli av med sjukdomen, Kan ju lindra genom bra kost och då sådan som är lätt att bryta ner.


Annons
Annons
Annons