Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Vaccination

Japansk encefalit: Behöver du vaccineras eller inte?

Japanska encefalit (JE) är en väldigt allvarlig virussjukdom som smittar via infekterade myggor. Ett enda bett kan räcka för att smittas och konsekvenserna av det kan vara förödande. Men om man behöver vaccineras eller inte kan beror på var man ska vistas och hur länge.


Publicerad den: 2019-03-19

Japansk encefalit - Behöver du vaccineras eller inte?
Annons

Japansk encefalit är en virusorsakad hjärninflammation med hög risk för hjärnskada och hög dödlighet. Ungefär var tredje person som drabbas dör av sjukdomen, en tredjedel får allvarliga skador som påverkar det framtida livet och en tredjedel blir helt återställda.

Symtom på Japansk encefalit

  • Feber
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Kräkningar

I svåra fall kan man...

...bli omtöcknad/medvetslös
...få kramper
…bli förlamad

Ungefär en tredjedel som får en allvarlig variant av japansk hjärninflammation får bestående skador i det centrala nervsystemet såsom kramper, förlamning, problem med minne. 
Cirka en tredjedel som utvecklar den allvarliga formen av sjukdomen avlider. En tredje delen blir helt återställda. 

 

När ska jag vaccineras mot japansk encefalit?

Japansk encefalit finns främst i Sydostasien och angränsande länder. Men hur stor risk man har för att drabbas av sjukdomen bedöms utifrån flera olika faktorer, bland annat dessa:

Infekterade myggor finns främst på landsbygden där grisfarmar och risfält finns.  Men viktigt är att komma ihåg att Japansk encefalit även kan förekomma i utkanterna av en stad. Däremot förekommer japansk encefalit sällan i stadskärnorna, eftersom det oftast inte finns mygg där.

För att veta om man behöver vaccineras mot Japansk encefalit måste man alltså ha lite koll på var någonstans i landet man ska befinna sig. Stad, i utkanten av en stad eller på landsbygd? Kom ihåg att även ta med resvägen och andra destinationer i beräkningarna. Kanske ska du bo i en stad men göra olika utflykter? Berätta i så fall detta för din vaccinatör.

Tiden för vistelsen spelar också roll. Risken för att drabbas av Japansk encefalit ökar om man spenderar längre tid i länder eller områden där sjukdomen finns. Men man kan också ha oturen att träffa på en infekterad mygga första dagen.

Är man bosatt i riskområden under långa perioder bör man vaccinera sig. Andra grupper som rekommenderas vaccination är de som vid upprepade tillfällen, kanske flera gånger per år, besöker dessa områden. Man kanske arbetar eller har släkt och vänner i dessa områden, och kan därför ha lika stor risk att drabbas av smittan som lokalbefolkningen.

Det går så klart även bra att vaccinera sig om man vill, om man känner att man vill vara på den säkra sidan.

 

 

Annons
Annons

Så länge håller vaccinet mot Japansk encefalit

  • Grundvaccinationen mot Japansk encefalit består av två eller tre doser. Två för personer under 60 år och tre doser för de som är äldre.
  • Dos två tas 1-4 veckor efter första dosen.
  • För de som är 60 år tas dos nummer tre 1-2 månader efter dos två.
  • Grundvaccinationen ger skydd under ett år.
  • Om man ska vara borta länge eller resa till liknande destinationer flera gånger rekommenderas påfyllnadsdos 1-2 år efter grundvaccinationen. Då räcker skyddet i minst tio år.

I artikeln ”Asien-resa: Då ökar risken för Japansk encefalit”  berättar Lars Lindquist,  överläkare på infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset, mer om smittorisken för Japansk encefalit. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Se också:

 

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.