Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Vaccination

De löper störst risk att drabbas av fruktade kolera

Kolera är en mycket allvarlig sjukdom som obehandlad kan innebära döden. Men med effektiv vätskebehandling kan prognosen förbättras avsevärt. Att Sverige skulle drabbas av en epidemi är som det ser ut liten – men risken finns. Det säger Sven Britton, professor infektionsmedicin, Karolinska sjukhuset.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-25

Annons

– Ett kolerautbrott i Sverige är i fredstid inte särskilt troligt men ingen omöjlighet i och med svenskarnas resvanor. I Sverige har vi inte haft ett kolerafall sedan sent 1800-tal.
säger Sven Britton.

Kolera är egentligen inte en tropisk, temperaturberoende sjukdom, utan hänger samman med hygien och dricksvattnets kvalitet. De som löper stor risk att drabbas är därför människor i länder där tillgången till rent vatten är undermålig.

– Det kan handla om platser där dricksvatten och avloppsvattnet inte är väl åtskilda, säger Sven Britton.

Annons
Annons

Forskaren Julie E. Heggelund är en av de som forskat på vilka människor som oftast drabbas av mag- och tarmsjukdomen kolera. Enligt hennes forskning finns det kopplingen mellan blodtyp och kolerasjukdom där personer med blodtyp 0 löper något större risk att insjukna då koleratoxinet föredrar att binda sig till just blodtyp 0.

Sven Britton menar i sin tur att också personer med liten eller ingen saltsyra i magen är mer mottagliga.

Läs också: Vissa mer benägna att drabbas av kolera än andra

Vätskebrist kan leda till döden

Tiden från smittotillfället till dess att sjukdomen bryter ut, är i regel mindre än två dygn, men kan vara upp till fem dygn. Symtomen är då vanligtvis mycket täta vattentunna diarréer men utan vare sig smärta eller feber. Konsistensen på avföringen beskriver Sven Britton som ”risvatten” alltså restvattnet efter kokat ris. Den vattniga avföringen orsakar i sin tur vätskeförlust som kan bli så kraftig som en liter i timmen. Om vätskeförlusten inte kompenseras, och om den överstiger fem till tio liter, kan det hela leda till döden.

Annons
Annons

– Speciellt drabbade små barn är i riskzonen. De har mindre vätskemarginaler, säger Sven Britton.

Läs också: Kolera var den stora skräcken 

God hygien ger bästa skyddet

För att på bästa sätt skydda sig från åkomma förklarar han vidare att god hand och avföringshygien samt att undvika infekterat vatten är A och O. Idag finns dessutom effektivt vaccin mot kolera som intas genom munnen. Förbättrad sanitet och hygien är dock fortfarande de bästa metoderna för att bekämpa kolera i de länder där sjukdomen är vanligt förekommande.

Läs också: Vaccin inför utlandsresan 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.