Forum Stress & utmattningssyndrom


hjälp

Jag har i många år kämpat med stressen. Jag har väldigt svårt att göra ingenting och blir ofta väldigt engagerad i allt, det finns så mycket jag vill göra. Jag har det senaste året kännt mig tröttare och tröttare, har tappat mitt engagemang för i stort sätt allt. Jag kan korta studer känna stort engagemang men jag blir väldigt trött och utmattad när jag försöker göra något som jag har planerat. Jobbet har varit en kamp varje dag för att jag ska orka arbetsdagen med ett bra bemötande och lyckas prestera något. Jag får verkligen tvinga mig själv att ta tag i saker och ändå är det mycket som jag inte alls får mig själv att göra. Bara att skicka ett mail kan vara helt omöjligt. Jag är så slut när jag åker hem så att jag knappt tar mig hem innan jag gråter utan att känna mig ledsen. Jag har också börjat få ångestattacker och hyperventilera. Jag har de senaste månaderna fått en väldig yrsel, jag har haft yrsel i flera år men inte som det är nu. Det kommer i attacker och gör så att jag känner mig helt avskärmad, som att jag har lock för öronen och inte riktigt kan hålla balansen. Nu har jag semester i några veckor och har tänkt att jag ska återhämta mig så att jag fixar jobbet i höst. Hur ska jag beté mig för att komma tillbaka igen och få tillbaka min ork och lust. Är det någon som har tips. Jag har försökt att få hjälp av sjukvården men det verkar som om de aldrig har stött på någon som har sökt hjälp mot stress förut och verkar inte alls veta vad de kan göra för mig. Det är så tungt att jag ska behöva kämpa för att få hjälp när jag är så trött och inte orkar ta tag i saker.

Hej vännen! Du kanske behöver sjukskriva dig en liten längre period för att kunna varva ner i din egen takt för det verkar som du bara blir stressad av att du bara har några veckor kvar att återhämta dig och på det sättet får du aldrig krafterna tillbaka. Ta dina syptom som yrsel m.m på alvar kanske varnar kroppen dig med dom och visar att det inte står rätt till i systemet. Om du inte gör något åt det nu så kan du må ännu sämre, ju längre du väntar desstu längre tar det att återhämta sig. Gör sånt du tycker är roligt och åk nånstans som får dig att varva ner.


prova cool down ett hälsokostmedel


Hej tjejen. Jag känner igen mig i dina symtom och vill föreslå följande: Gör en ordentlig undersökning av öronen. Yrsel kommer ofta av att något stör i innerörat. Kan vara svårt att hitta så du får stå på dig! En fråga: Har du andra symtom förutom trötthet och yrsel? Känner du en stickande brännande känsla under fötterna? Får du ofta huvudvärk? Irriterade slemhinnor? Ömmande punkter som tycks flytta sig på kroppen? Ljudkänslighet? Känslig mage och humörsvängningar? Detta är några av de symtom jag har utöver de du nämner och jag har fibro myalgi. Är detta något du känner igen tycker jag att du skall göra en utredning för att konstatera eller utesluta fibro. Tycker också att du skall sjukskriva dig så att du får tid att i lugn och ro göra de undersökningar som krävs för att komma tillrätta med dina besvär. Är det något du undrar över när det gäller fibro är det bara att höra av sig till mig. Jag har haft det i snart 30 år...fick det när jag var 13 år. Kan bistå med diverse tips! Sköt om dig....


Hejsan Det är som om jag skrivit inlägget själv. Precis det där med kortare och kortare engagemangs "ryck". Det har varit som dödryckningar i "engagemangssnerven" och att snabbt bli orkeslös och trött. Störs också av yrsel och som om det blir ett lager textil mellan medvetandet och yttre världen. Kusligt som tusan vilket ger ännu mer stress. Jag har haft en helt annan kontakt med sjukvården. en mycket trovärdig och lyssnande läkare som lyssnade på mig i en timme. Har fått medicin, motionsplan (30-40 min om dagen) för att komma på banan igen och en kurator som hjälper mig att ändra om i livet så att det inte skall hända igen. Bokade vi in flera återbesök och telefontider då läkaren kollar av att det går åt rätt håll. Har haft 5 veckor semester nu och de första var förfärliga. Efter 4 veckor av medicin och motion samt regelbunden kontakt med kurator kan jag känna att jag är påväg upp ur diket. Det är småsaker som att jag inte får panik över att orka laga mat, orkar gå upp ur sängen (utan 12 timmar sömn bakom mig) och känner inte total skräck för att återgå till jobbet. I början känndes musklerna konstant som efter ett vasalopp. Helt degiga och för att inte tala om tröttheten. Nu när jag insett att jag är sjuk och inte kan prestera som innan är det enklare att säga nej och erkänna för omgivningen att just nu i livet kan jag inte prestera som tidigare.


Yrseln kan mycket väl komma av stress, även öronbesvären. Jag har själv haft det/har det... och jag fick diagnosen stressrelaterat utmattningssymtom hösten 2004. Inte kul när det går så långt att man blir heltidssjuk och långtidssjukskriven. Du behöver nog ändra på dina åtaganden, minska ner ditt engagemang... kanske såväl på jobbet som fritiden? Ta mindre ansvar, delegera åt andra vad de kan göra själva.. osv.. Kanske säga nej ibland när nån ber om hjälp med nåt eller ber dig göra uppgifter som de klarar själva eller kan be andra om. När man överstiger sin egen förmåga med åtaganden säger kroppen ifrån... då får man bromsa och ägna tid åt vila och återhämtning... för annars kan det gå käpprätt åt hel.... om man inte aktar sig. Så bromsa i tid! Det är mitt råd! Lycka till!


Hej igen! Tack för alla tips. Jag gjorde mitt bästa för att återhämta mig i sommar. Prio 1 var sömnen, mot slutet av sommaren kunde jag gå och lägga mig utan att få ångest. Prio 2 motion - jag promenerade en timme varje dag vilket var hemskt jobbigt i början (låg i soffan flera timmare efter promenaden) men livsnödvändigt efter ett tag. Prio 3 mat - äta lagad mat varje dag. Vissa dagar var jag jätte låg - orkade inte prata med någon och fick ångest av ingenting, var jobbigt att bara finnas men jag tyckte att det gick bättre dessa dagar om jag läste, så jag läste ut många böcker i somras. Jag hade ingen ork men började känna mig lite starkare iallafall.Mot slutet av sommaren började jag känna mer glädje, allt var inte lika svart som i början av sommaren. När jag började jobba igen gick det snabbt utför. Jag känner mig redan helt virrig i huvudet och allt blir så mörkt och jobbigt. Jag försöker att ta det lungt på jobbet men det är svårt. Jag vill inte sjukskriva mig, jag tror att jag skulle bli mer låg då. Mitt mål just nu är att kämpa mot stressen så att jag inte behöver sjukskriva mig. Micke: vad är cool down för något? Hur fungerar det? Det känns skönt att kunna ställa frågor kring hur jag mår.. jag är inte bra på att prata om mig själv och gör gärna inte det annars. Men jag känner att jag inte riktigt kan hantera mina känslor och symptom just nu och då är det skönt med era tips och bara känslan att ni har läst och kommenterat värmer. Kram Josefine

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons