Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Måttligt med alkohol ingen hälsokur

Tänker du att lite rödvin är bra för hjärtat och fyller på glaset igen? Då är det dags att tänka om – alkoholforskare sågar nu tidigare studier som visat på nyttan med måttlig alkoholkonsumtion.

Måttligt med alkohol ingen hälsokur
Annons

Alla har vi läst om forskningsrönen någonstans: ”Ett glas rödvin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.” Men när alkoholläkaren Sven Andréasson och hans forskarkollegor gått igenom studie efter studie ställer de sig mycket kritiska.

 

– Det går inte att lita på de här resultaten. Alla de här studierna har använt sig av undersökningsmetoder med allvarliga brister, säger han.

Annons
Annons

Missvisande forskningsresultat

Stora delar av kritiken riktar sig mot att studierna inte varit randomiserade, alltså slumpmässiga. Randomiserade studier rankas som de absolut säkraste, men de studier som Sven Andréasson gått igenom har inte gjorts på slumpmässigt utvalda personer. Då blir också resultatet missvisande. De grupper som har deltagit i studien har dessutom ofta klassificerats felaktigt.

– I de här observationsstudierna har forskarna valt att dela upp deltagarna i två grupper: ickekonsumenter och måttlighetsdrickare. Men de som klassas som ickekonsumenter har ofta valt att sluta dricka på grund av att de har dålig hälsa. I jämförelse med sjuka personer framstår förstås måttlighetsdrickarna då som friskare än vad de i själva verket är.

 

Tittar man på befolkningsområden i länder där den totala alkoholkonsumtionen gått ner kan man inte heller se att fler invånare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket borde ha varit fallet om alkohol faktiskt var bra för hälsan. Och även om det trots allt skulle vara så att måttlig alkoholkonsumtion motverkar hjärt- och kärlsjukdomar visar beräkningar från WHO att alkoholen orsakar långt fler sjukdomar och dödsfall än den förebygger.

Annons
Annons

Vill se prishöjning på alkohol

Sven Andréasson menar att de tidigare studierna fått stor betydelse för inställningen till alkohol både i Sverige och utomlands. När de tidigare rönen nu kastas omkull vill Sven Andréasson och hans kollegor i det internationella forskningsteamet se en åtstramning av tillgången på alkohol – och höja priset.

 

– Det finns ju inte längre något vettigt argument mot sådana här alkoholpolitiska åtgärder, säger han.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.