Forum Psykiatri


Forumtråd: Ssri långtid

Hej Är det någon som har erfarenhet av långtidsbehandling av antidepp. Fungerar dem över lång tid eller blir man immun. Har läst lite om att kroppen vänjer sig. Vissa verkar ha ätit samma medicin i 20 år. Har själv ätit i 11 år 20 mg citalopram per dag. Snälla någon som vet

Hej Pelle50 Nä, man kan inte bli immun mot citalopram och den sortens tabl. Jag ska själv äta dem livet ut. Jag har provat att vara utan i 2-3 omgångar men det slutar alltid med att jag tillslut mår dåligt. Jag har ställt mig in på att ha dem livet ut för att klara leva med mig själv och klara av en vardag. Min omgivning har lite svårt för att acceptera dessa mediciner och det känns jobbigt att man ska behöva kämpa för att bli accepterad. Jag ifrågasätter aldrig nån annans medicinering. Må så gott/Nenne


hej nenne har nu fått byta medicin till venlafaxin. Citalopramen slutade helt plötsligt att fungera. Det gick på bara några dagar från att ha mått bra till att må riktigt dåligt. Fortsatte i 2 och en halv månad att äta citalopram försökte gå upp i dos men inget hjälpte mådde bara sämre och sämre. pratade med min läkare om sk poop out men hon visste inget och förstod inte varför jag mådde dåligt. Efter ca 3 veckor med venlafaxin började jag må bättre igen. Konstigt att läkarna inte tar detta på allvar skulle bespara många onödigt lidande om man undersökte varför vissa slutar att reagera på sin medicin efter ett antal år. Hade jag vetat att det kunde bli så hade jag inte mått hälften så dåligt. Bara rädslan att börja må dåligt igen gjorde mig ännu sämre.


Ja, kroppen vänjer sig vid läkemedlet men det tar bara några veckor som regel. När man börjar blir det ett over-flow av serotonin i hela kroppen. Därför illamående, huvudvärk, ökad ångest etc. När kroppen vänjer sig nedregleras vissa delar i serotoninsystemet så att kroppen anpassar sig till den högre halten serotonin i systemet. Biverkningarna minskar och läkemedlet börjar ge effekt. Det sistnämnda beror sannolikt även på att SSRIn stimulerar bildning av nya nervceller i hjärnan. 2. Det finns fall där människor fått sämre effekt med tiden, men ofta kan man fortsätta på samma medicin (och dos) i flera år. Man har dock visat att SSRI ger en minskning av antal noradrenalinreceptorer.


Hej Insättning och utsättning av ssri preparat kan vara olika svårt för olika personer, personligen så mår jag alltid skitdåligt (depression, ångest) både vid nertrappning och insättning. Testat mängder med olika sorter under 8 års tid nu, nu har jag ätit 150mg sertralin om dagen i 1år och det fungerar bra (så bra det kan gå). Immun mot ett ssri preparat är jag rätt säker på att man inte kan bli, dock så tar olika preparat olika långa tider för att nå sin fulla effekt, alltså från insättning, upptrappning till stadig dos, kan ta ett par månader.


Jag åt Cipralex i åtta år. Mitt största misstag någonsin var att sluta med dessa självmant!! Kommer nog aldrig sluta äta ssri (snri). Äter idag Venlafaxin, men är inte alls lika nöjd med dom som jag var med Cipalexen. Anledningen till att jag inte ville börja med cipralexen igen är att jag gick upp sååå mkt i vikt.. Som "nenne" skriver känner jag med. Spelar ingen roll vad andra tycker, det är väl ändå vi som mår dåligt som ska må bra??!! Du kan heller inte bli immun!! Lycka till )


har 8år i bagaget av citalopram för "depression" jag vet idag däremot att jag blivit felmedicinerad, för jag är snarare bipolär än deprimerad så den medicinen hjälpte inte direkt på mig... har levt ett helvetes liv och det är först nu när jag vet bättre själv jag ska börja ställa mina läkare mot väggen!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons