Forum Psykiatri


Specifik social fobi

Hej! Är 16 år, tjej, går i första året i gymnasiet. Är ganska säker på att jag har specifik social fobi och har haft det i över ett halvår. Är väldigt väldigt pratglad, har inga problem att prata i telefon som vissa har, kan prata med vilka som helst var som helst, har många vänner, älskar att umgås MEN just att ha redovisningar inför klassen är jag helt livrädd för. Jag har fobi för det, bara att prata inför klassen tycker jag är otroligt ångestfyllt. Och jag läste om specifik social fobi och det stämde in på mig. Jag får svimmningskänslor och allt. Så tänkte, vart ska jag vända mig om jag vill gå i terapi för detta? Sån där Kognitiv beteende- terapi, som ändrar ens tankesätt. Finns även gruppterapi tror jag med folk som har samma problem. Vart ska jag vända mig?

Om det är så allvarligt att du känner att livet blir lidande på något sätt,eller att din prestation i skolan inte blir på den nivå du egentligen är kapabel till så kan du vända dig till BUP. Du kan även testa närmsta ungdomsmottagning, båda två bör antingen kunna erbjuda hjälp(KBT/Gruppterapi) eller peka dig i rätt riktning. Dessutom existerar båda instanser just för att hjälpa så man behöver inte känna att man måste ha något extremt livsproblem för att ta upp deras tid, man kan be om hjälp för i princip allt som har med tankar och känslor att göra oavsett.


Ja, det är ju bara i skolan det kan bli ett problem. Jag ska titta med BUP eller ungdomsmottagningen, finns en ganska nära:) Tack!


En fråga, ska jag boka en tid för att fråga om jag kan få terapi? För när jag gick in på hemsidan står det att öppet hus bara är för •Akut-p-piller •Graviditetstest •Provtagning för könssjukdomar •Förnyat recept på preventivmedel OM vi förskrivit ditt recept tidigare •Undersökningar endast vid akuta besvär Räknas det här som ett akut besvär?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons