Forum Psykiatri


Maktbehov, Ärfligt?

Jag undrade ifall det kan vara så att STORA maktbehov kan vara ärftiligt för det är så att nästan alla av min farfars syskon har stort maktbehov och även min pappa. och jag har själv insett att jag har stort maktbehov när det gäller andra människor för jag vill gärna bestämma och styra fast jag vet att jag lätt blir sån och jag försöker låta bli. men om tex min pojkvän inte är med mig blir jag skit förbannad över att han inte ringer och att inte är här och att jag inte vet vad han håller på med. och då blir jag bara tvär sur och slutar typ prata med han på flera dagar enda tills han kommer hem till mig och frågar vad jag håller på med. och jag vägrar att säga vad det är som är fel, sedan det värsta är vell att jag intalar mig själv att han borde veta vad det är han har gjort och det är hans fel, fast det inte alls är det! jag vet inte alls vad jag ska göra...

Tror inte att själva maktbehovet har en ärftlig faktor..så till vida det inte har med någon typ av psykisk sjukdom att göra där det finns vissa ärftliga faktorer.. Det är nog det sociala arvet..man växer upp i den miljön med dominanta människor som har makt behovet och lär sig från början att så ska det vara..det blir en naturlig del och man formas av sin hemma miljö. Ser lite mer ut som kontroll behov i det du beskriver och du reagerar starkt på småsaker så att dom blir mycket större än vad dom är. Du vet däremot om hur du reagerar och känner tydligen att det är inte rätt kanske att bete sig på det här sättet , då har du ju mycket lättare att ta tag i saken och jobba med dig själv iom självinsikten. Det är kanske inte lätt att klara av det helt själv och bryta sina mönster , då kan det vara bra att söka någon form av terapi som stöd. Jag har själv grymt kontrollbehov och känner igen det du skriver om , men det ligger i mina diagnoser ..Först nu har jag insett att man kan inte behandla sin omgivning på det här sättet och "straffa" andra människor för saker som dom inte ens har en susning om vad jag menar...Lättare sagt än gjort..men jag får väl jobba på det.


Tror inte att det är ärftligt snarare att man identifierar sig med någon som har maktbegär och tror att det är så man ska vara..


Visst kan sånt va ärftligt! Eller iaf att man är en person med mkt vilja! temperament kallas det. Vetenskapligt bevisat-ärftligt! Men man måste själv jobba aktivt när man går över gränsen, som du gör med din kille. det är omoget, men du kan jobba vbort det, men kanske behöver hjälp. Jag känner igen mej för ja med en mkt viljestark person, men jobbat bort väldigt mkt. Gäller man är med andra som är starka då, annars kan bli väldigt ojämnvikt. Ngt ja lärt mej.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons