Forum Psykiatri


konstigt sömnproblem

I bland när jag precis ska somna så rycker det till i mina ben så jag vaknar med ett ryck. Detta inträffar oftast om jag har tränat hårt eller druckit alkohol. I bland så vaknar jag även väldigt plötsligt om jag sovit djupt och känner mig desorienterad. Det tar ett tag innan jag kan tänka klart och jag kommer inte på enkla saker som tex vad det är för dag. En gång när jag vaknade så där plötsligt så tog det några sekunder innan jag kom på min sambos namn. Det gjorde att jag blev rädd, så nu har jag fått som ett tvång att alltid tänka hans namn och även rabbla andra saker i huvudet som mitt telefonnr, min kod till bankkortet mm precis när jag är nyvaken bara för att testa så att informationen inte har försvunnit för gott under sömnen. Och det har hänt flera gånger att jag inte kommer på det dom första sekunderna. Att det lixom går trögt att få fram tanken. Då blir jag jättestressad och hjärtat hamrar och jag får en panikattack. Jag kan tom resa mig upp i sängen med ett ryck och titta framför mig. Men ändå käns det som att hjärnan inte är vaken fast kroppen är det. Det är en väldigt otäck känsla. Är detta någonting farligt?

Jag tycker att du borde ta upp detta med läkaren de är inte så bra att glömma sambons namn


fasst jag kommer ju på det sedan. det är bara sekunderna när jag är nyvaken. jag blir att känna mig förvirrad men sen kommer allt tillbaka som vanligt. kan det inte bero på att man har sovit hårt?


Jo det kan bero på att du har sovit hårt ibland glömmer jag med.


Har du kollat upp sömnparalys? Jag har haft det några gånger och dt är fruktansvärt obehagligt. Liknar dina upplevelser ganska mycket. Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig när man drömmer. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken. Om man inte vet vad som har hänt får man lätt panik när tillståndet uppkommer, men det är inte farligt och går över av sig självt efter ett tag. Googla detta så får du svar. Jag fick världens panik för jag visste först inte vad det var som hände, trodde att jag blivit förlamad och tappat minnet, men när jag veta om sömnparalys så blev jag mycket lugnare och paniken försvann. Stress är en vanlig orsak.


jag82I bland när jag precis ska somna så rycker det till i mina ben så jag vaknar med ett ryck. Detta inträffar oftast om jag har tränat hårt eller druckit alkohol. I bland så vaknar jag även väldigt plötsligt om jag sovit djupt och känner mig desorienterad. Det tar ett tag innan jag kan tänka klart och jag kommer inte på enkla saker som tex vad det är för dag. En gång när jag vaknade så där plötsligt så tog det några sekunder innan jag kom på min sambos namn. Det gjorde att jag blev rädd, så nu har jag fått som ett tvång att alltid tänka hans namn och även rabbla andra saker i huvudet som mitt telefonnr, min kod till bankkortet mm precis när jag är nyvaken bara för att testa så att informationen inte har försvunnit för gott under sömnen. Och det har hänt flera gånger att jag inte kommer på det dom första sekunderna. Att det lixom går trögt att få fram tanken. Då blir jag jättestressad och hjärtat hamrar och jag får en panikattack. Jag kan tom resa mig upp i sängen med ett ryck och titta framför mig. Men ändå käns det som att hjärnan inte är vaken fast kroppen är det. Det är en väldigt otäck känsla. Är detta någonting farligt?
Jag är precis nyreggad här då jag har varit runt och letat på nätet efter en upplevelse som jag varit med om nyligen. därför krokar jag nu på detta gamla inlägg då jag inte hittar något annat om det.
För några nätter sedan så vaknade jag plötsligt upp (uppskattningsvis kort efter jag somnat). Jag tittade runt i sovrummet och kände inte igen mig. Hade alltså ingen aning om var jag befann mig. Dessutom kunde jag inte mitt eget namn och kunde heller inte minnas något över huvud taget. Det kändes som om jag inte hade kontakt med hela hjärnan helt enkelt. Efter ett tag (kanske 10 sek) så började allt komma tillbaka och jag visste då var jag var också.
Jag har tidigare varit ute för sömnparalys i form av att vakna men inte kunnat röra på mig. Förklaringen jag har fått och läst mig till är att hjärnan blockar den medvetna kontakten med musklerna så att man inte ska springa i sängen när man springer i drömmen (kort förklarat). I mitt fall så har inte hjärnan hunnit koppla på musklerna igen och därför så känner man sig som man är förlamad. Lite olustig känsla men har inte störts av det nämnvärt.
Händelsen med "minnesförlusten" känndes likadan. Det kändes som om hjärnan inte hade kopplat in mina minnen. skulle kanske kunna förklaras som att jag inte vaknat riktigt och fortfarande drömde men har aldrig varit med om att man drömt om att tappa minnet. Har faktiskt varit ute för att vakna och från början inte veta var jag är. Men denna typ av desorientering var helt ny.
Jag vet att detta inte är en perfekt medicinsk beskrivning. Men jag kan endast förklara hur det kändes. Har inte tillräcklig kunskap för att analysera det mer. :)
Ställ frågor eller hör av er!!!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons