Forum Depression & ångest


Sömntabletter till minderårig?

Hej! Jag behöver hjälp! Min son som är 17 år har av olika anledningar mått dåligt från och till de senaste 10 åren. Nu under hösten har hans mående försämrats. Depression och nu också panikattacker. Det akuta nu är att han behöver få sova, har inte sovit ordenligt en enda natt på evigheter, har insomningsproblem. Varit i kontakt med BUP som skrivit ut tre olika sömnmediciner av de mildare sorterna men de funkar inte alls, tvärtom får han biverkningar vilket leder till att han får ÄNNU svårare att sova. BUP vägrar skriva ut lite tyngre sömntabletter eftersom han är under 18! Vad gör man!!??? Han orkar snart inte leva längre. Han äter antidepres. tabletter sen 1 mån tillbaka men de hjälper honom inte att sova. Som mamma känner jag helt maktlös, kan privatläkare skriva ut sömntabletter till minderåriga eller var ska jag vända mig??? Vi går snart under hela familjen av det här... Hälsningar från en trött och orolig mamma.

Hej,Det där låter jättejobbigt! Jag har själv varit i samma sits som din son för några år sedan,och jag fick faktiskt både imovane,och stilnoct (de så kallade tyngre medicinerna). Det enda jag hört är att BUP är eventuellt lite restriktiva med sömnmedicin för yngre människor men det är behovet och inte åldern som skall styra,så den linjen kan du kanske försöka pressa på? Mitt tips är också att du googlar lite (om du inte redan gjort såklart) om sömnbesvär,deppression samt vanliga mediciner mot dessa etc för att kunna utmana läkarna i diskussion och argumentera för er sak. Kanske kan ni få tala med en annan Psykiatriker angående sömnmedicin? Angående anti deppressiva så finns det ett medel som heter Mirtazapin (eller "Remeron") vilket även har en väldigt starkt sömngivande effekt,det kanske kan vara värt att kolla upp på google också,och eventuellt diskutera med läkaren? Jag har själv ätit Remeron under åldern 15-17 och jag sov 8-10 timmar per dag samt mådde lite bättre. Lycka till och ge inte upp, Pröva privatläkare,husläkare etc. :)


propovan är bra sömntablett + inte vanebildande så försök få det utskrivet .


Propavan är inte vanebildande men det ska tas 2 timmar innan man går och lägger sig. Har din son provat det? Annars finns det vanebildande insomningstabletter, minns inte vad den heter som funkade på mig, återkommer om jag kommer på namnet. Hoppas ni får hjälp till effektiva sömnmediciner.


Hej Klaara, Avvakta resultatet med anti depp till ca 5-6 veckors behandling, det tar så lång tid innan fullt resultat nås. Förhoppningsvis ska panikattackerna och depresionen ge med sig med antidepp. Många med depressioner har problemet att de kan sova i stort sett när som helst, här är problemet tvärtom. Men här finns också hjälp att få, skulle inte sömnproblemen förbättras efter dessa 5-6 veckor är det förmodligen dags att byta till en annan sort av antidepressiva. Precis som ngn skrev finns ex vis Remeron, som var jag hört sägas ska ge en mycket bra sömn utan att vara beroendeframkallande. (Dock drabbas en del av viktökning av denna medicin). Vad jag förstått skiljer det vilka symtom som är dominerade vad gäller depression en del sover otroligt mycket och en del kan inte sova. Då ska valet av antidepressiva grunda sig på vilket problem med sömnen man har. (Själv hade jag problem med att jag i stort sett sov dygnet runt.) Tror att så gott som alla antidepp har effekt på panikattacker. Sedan finns en del som inte blir hjälpta av SSRI och SNRI, men när dessa är provade och utvärderade finns andra läkemedel att ta till. Så ibland blir det tyvärr att man får prova sig fram. Jag kan tycka att din son för en begränsad tid borde ordineras verkningsfull sömnmedicin tills verkningen av den antidepressiva medicinan kan utvärderas. (Stå på dej - jag vet det är inte alltid så lätt). Hoppas ni har en förstående psykiatriker. Lycka till! (Med rätt medicin kommer det att vända)!


Hej på dig! Jag vet vad du menar när du skriver att hela familjen håller på att gå under av denna situation. Hoppas ni alla har blivit erbjuden hjälp/stöd. Det är jätteviktigt!!! Jag vill nämna att många, men naturligtvis inte alla, reagerar negativt på Stilnoct i form av hallucinationer och minnesluckor. Jag är en av dem och jag har talat med många som sagt samma sak. Detta har även diskuterats i media. Remeron har jag utskrivet och de använder jag ganska sällan, men som sagt det händer. Jag sover väldigt gott på dem. Jag har också Imovane ibland och den funkar också väldigt bra för mig. Snälla du, lova mig att inte ge upp! Försök (om det finns ork) att finna något som ger er påfyllnad av energi så ni orkar kämpa vidare. Jag vet att det går! Lovar! Jag vet det för jag sitter här och skriver till dig just nu. DET är ett bevis om något. Skriv gärna här igen om du känner att det kan fungera som en ventil. Stor varm kram till dig!


Kanske behöver din son utredas mer eftersom han inte kan fylla sitt sömnbehov och att han behöver mer hjälp eller mer tid att se att hans med sätter sig eftersom han verkar ha en svår depression med panikattacker. Det hör "till" nästan att har man psykiska besvär så får man rubbningar i just sömnen presis som viccie skriver , samtidigt som det är oerhört viktigt att man får just sova ordentligt och på rätt sätt. Är ångesten svår så kan man få just biverkningar i form av att få ännu mer svårt att sova av olika typer av preparat.. Kan inte heller hålla med om att imovane och stilnoct är tunga preparat eller varför det ens ska skrivas att dom hör dit tvärtom Det är medecin som är till för att man ska kunna somna inte sömntabletter i ordet rätta bemärkelse En stor skillnad om man ser till hur olika mediciner ska verka...propavanen likaså. Man ska ha i åtanke att just det som funkar för en person funkar inte alls för en annan.. propavan t.e.x. som funkar jättebra för Myskmadra funkar inte alls för mig...tvärtom jag blir klarvaken o får myrkryp av dom. Prata med läkarna som din son har och få dom att förstå att det här fungerar inte alls , att börja kontakta andra läkare för att få saker utskrivna kanske inte är rätt väg att gå ...bättre att ha allt samlat på samma ställe. Det ska inte ses som negativt att läkare är restriktiva till att skriva ut tunga medeciner , tvärtom det är något som är bara bra..men ibland så kan det behövas lite envishet och påtryckning för att få reaktion.


Det är inte konstigt att din son mår dåligt eftersom han sover så dåligt. Du måste ställa krav på läkarna ( jag vet att ibland är det lönlöst) men då ska du byta läkare. Det finns sömnklinik där din son kan få utredning angående hans besvär med sömnen. Gå till husläkare istället till BUP. Jag själv hade problem likadana problem tills jag träffade rätt läkare. Jag fick kombinerad sömntabletter med antidepressiva i mycket låga doser. Jag har ätit remiron och Citalopram ( 1/3 Remiron 30mg och 1/2 Citalopram)


Tack alla ni som svarat och stöttat mig(och min son). Fick tid hos skolläkaren som skrev ut 20 st Zolpidem + 10 st till. Första nätterna somnade han väldigt gott men nu får han ta 1 1/2 -2 tabletter (á 10mg) för att kunna somna. Är det vanligt att man får öka dosen för samma effekt?Nu ska han på återbesök till torsdag men problemet är inte bara sömnen...Att han har svårt att sova är en föld av att han mår så dåligt. Han har ledsnat på att må dåligt och orkar inte leva så mkt längre. Hans antidepp medicin verkar inte fungera på hans problematik, Jag funderade lite på vad för annan medicin finns det då inte dessa preparat funkar. viccie skrev följande "Tror att så gott som alla antidepp har effekt på panikattacker. Sedan finns en del som inte blir hjälpta av SSRI och SNRI, men när dessa är provade och utvärderade finns andra läkemedel att ta till". Hur gör man som mamma när man ibland inte orkar stötta sitt barn som mår dåligt?!Jag ger också snart upp hoppet om att min son ska få må bra...Ni som varit i eländet, hur motiverar man någon att fortsätta leva när allt bara är mörker och elände i den personens medvetande?! Han har tyvärr under åren som gått tappat förtroendet för allt vad läkare kuratorer psykologer heter. Det har varit SÅ MÅNGA olika människor involverade och han har svårt att känna att någon egentligen bryr sig och ingen förstår hur dåligt han mår... Ja det var lite funderingar från mig.


Nej, maxdosen för zolpidem är 10 mg. Börjar man öka dosen över det finns det en risk för tillvänjning som kan leder till ett beroende av sömntabletten. Har han provat mirtazapin (remeron)? En medicin som är bra vid olika ångesttillstånd och är samtidigt en "sömntablett". Svårt att ge råd när man inte vet vad för hjälp han har fått. Vilka mediciner han har fått prova.


stillnoct är bra, men väldig stark medicin ,jag fick till och med hallucinationer av dem ,men annars finns de zopliklon


Hej Klaara! Du skriver att din son lidit av depression sedan ca 10 år och att även panikångest tillkommit. Med tanke på hur länge han har haft sina psykiska besvär tror jag inte att det är sömnbristen som är huvudproblemet utan att detta kommit som en följd av han övriga besvär. Därför tror jag att man först måste försöka få bukt med depressionen och ångesten och att då sömnen kommer att förbättras i och med detta. Det finns för övrigt all anledning att vara försiktig med insomningstabletter av typen Stilnoct. Dessa är narkotikaklassade och man bör absolut inte öka dosen (maxdosen är 10mg) utan att först tala med en kunnig läkare, då de som någon skrev här tidigare bla kan orsaka hallucinationer och andra obehagliga biverkningar vid överdosering. Jag vet inte om du skrev vilken typ av antidepressiva han äter, men tyvärr är det så att mer eller mindre samtliga av typen SSRI kan orsaka sömnsvårigheter (insomni), varför de helst bör tas på morgonen. Dock finns det ju andra typer av antidepressiva med en annorlunda verkningsmekanism... en del redan nämnts här (mirtazapin, mianserin mfl) som inte brukar orsaka sömnbesvär utan i stället är sederande och kan fungera bra vid sömnsvårigheter. Denna "trötthetseffekten" brukar till skillnad mot den antidepressiva effekten märkas så snart man börjar med medicinen. Dessa skall då helst tas på kvällen någon timme innan man går och lägger sig. Men detta med medicinering bör du naturligtvis tala med hans läkare om. Alla typer av antidepressiva kan orsaka ett flertal oönskade biverkningar och det är alltid en fråga att väga dessa mot dess ev fördelar. Tyvärr är man ibland tvungen att "stå på sig" vid läkarkontakten vilket kan vara lättare sagt än gjort när hela ens tillvaro känns jobbig, men ger man upp kan det i värsta fall leda till katastrof. Till sist vill jag bara påminna om att även KBT (kognitiv beteende terapi) i många fall visat sig kunna ha god effekt vid såväl depression som paniksyndrom. Att se sina barn lida och må dåligt är bland det djävligaste som finns, men jag hoppas att det ordnar sig för er!


Hej Klaara. Har själv liknande problem förutom att jag är äldre . Min doc skrev ut Lyrica och sedan dess har hela mitt liv förändrats till det bättre. Jag kan sova på nätterna/panik attacker är nästan obefintliga samt har inte märkt av biverkningar.Jag fungerar som en människa.Prata med en läkare och se om han kan få detta preparat även om han är 17 år. Hoppas att det löser sig MVH Herka


har oxå liknade problem fast jag är äldre sen jag fick utskrivet lyrica så har ångesten nästan försvunnit en insomningstablett som är bra är imovane men den är vanebildande försök o få någon läkare att skriva ut den eller lyrica bra mediciner båda två hoppas att det löser ssej för sonen


Hej! Jag har erfarenhet av en väldigt bra sömnmedicin som är till för barn. Den heter Theralen och är inte beroendeframkallande. Förutom att få bukt med sömnen så är det även viktigt att ditt barn får stöd utifrån om vad det finns för bakomliggande orsak till hans dåliga mående och hur man på bästa sätt kan komma tillrätta med det. Även du som mamma behöver stöd och verktyg för att kunna hjälpa både dig själv men också ditt barn. Jag föreslår att du skriver ett brev som du har med dig och talar igenom din situation med en specialist på barnpsykiatri. Den personen kan med sin kunskap lotsa dig vidare i vården så att ni får hjälp. Lycka till

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons