Forum Depression & ångest


Psykodynamisk Psykoterapi

Har skrivits in i kö för Psykodynamisk Psykoterapi. Nu undras: Någon som går/har gått och hur tycker ni det fungerar alternativt inte fungerar?

Läste i Dagens Nyheter imorse (10 aug 2009, sid 9): Psykiatrin får hård kritik. Vart har pengarna gått, har det hjälpt något/några o s v... Vem har vilka intressen i den (så kallade vården) egentligen, etc. Stor artikel i DN 9 aug 2009 om s k "schizofreni"...


Läste det också faktiskt, tråkigt.


Olika beroende på vem ja gått till. Haft två psykologer o en kurator, varav den sista var katastrof-ja kunde typ mer än hon...! (ja kan mkt psykologi) Nu har jag en kontaktperson som tursamt är utbildad psykoterapeut visserligen huvudinrikting kognitiv men även denle dynamisk inbakat. HON har fått saker böjra hända på alllvar. Sedan fick ja endel hjälp av en av psykologerna åxå. Den första kunde ja överhuvudtaget ej slappana av med=knyta an till o då funkar ej terapin bra...(o den sista inte helle-men det va kuratorn det) Kan kännas skumt o konstigt med den neutrala hållniong de har-men oavsett lika utbildning kan de tolka den helt olika iallfall o därmed utföra det bättre resp sämre. O klarar de den biten bra händer konstruktiva saker efter tag (men anknytningen måste va klar först o det kan ta tid i sej för mej tog det 2 år) De ska inte ta över ens tänkande o tänka åt en men heller ej va så neutrala så det känns som man talar med en vägg....Mest det ja reagerade på-för det blir ju helt annat än tala med en vän iom det.


Jag har gått i psykodynamisk terapi i snart ett år nu (oktober) och är tyvärr inte alls förtjust. Väldigt mycket ligger på dig själv...att du vill och kan prata. Det är säkert väldigt olika på terapeuter men min tillhör den tystlåtna skolan...idag ex...satt vi tysta båda två och tittade på varandra..jag orkade inte prata...och tydligen inte hon heller. Vad jag har fått förklarat för mig handlar den här sortens terapi mycket om dåtid så det är ganska jobbigt att prata om ifall man inte är van. Svårt att vara ärlig alla gånger men som skrivet...väldigt mycket ligger på dig själv och i din önskan att vilja prata. Jag har läst att den psyodynamiska inriktningen skall vara bättre på långsikt mot depressioner så det är helt klart värt att prova. Jag har förutom psykodynamisk inriktning haft en "vanlig samtalspsykolog" så jag kan inte jämföra med KBT, dock tycker jag att den känns mer konkret men som sagt..talar inte av egen erfarenhet i den frågan. Lycka till!


Hej! Jag har gått i psykodynamisk terapi och har haft stor hjälp av det. Det beror lite på vilken typ av problem det handlar om. Psykodynamisk terapi - PDT - har gott forskningsstöd vid depressioner och komplexa problemtillstånd, men om det handlar om tvångssyndrom är nog PDT ingen bra idé, då är KBT överlägset. Personligen trivs jag inte med psykodynamiska psykoterapeuter som mest sitter tysta och tittar på en. Sådana har jag tyvärr provat. Men även inom PDT finns det dem som är mer personliga och aktiva. Jag tror att olika psykoterapiformer passar olika personer i olika perioder av livet. Och så handlar det förstås om personkemi mellan terapeut och patient. Jag tycker att psykodynamisk terapi låter som en bra idé! Ge terapin en chans, men om det inte känns bra kanske det kan vara idé att byta till KBT. Det finns inget som säger att PDT är bättre på lång sikt mot depressioner än KBT. Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons