Forum Depression och ångest


När man är för trött för att sova...

Jag har en tendens att vända på dygnet även om dagen varit fullt med sysslor att göra... vad ska man göra när man tröttnar på allt... ibland får jag sådan panik att jag kan göra alla möjliga konstiga saker som jag sedan ångrar stort.. sen är det all den där oron som aldrig försvinner fast man vet att det mesta ordnar sig.. jag är ny på det här forumet så om jag gör något som är heelt fel tex om det finns en liknande tråd m.m.. sorry.. ville bara skriva av mig och se om det finns fler där ute som vänt på dygnet..

Jag tror att impulsen att göra en masa konstiga saker kan minskas ok du får tillräckligt med sömn. Den där oron borde du kanske kolla upp? Om den är så besvärande att den inte går att hantera så kanske du behöver någon samtalsterapeut eller meds eller så. Sen om du vill få lättare att somna på kvällen så kan du ju se till att allt är tyst och att det är mörkt. Alltså ingen TV eller dator eller så, så härda ut med att ligga där prova minst en timme. Själv brukar jag ibland vara uppe en halv natt för att spela Skyrim, men försöker vända tillbaka dygnet redan dagen efter så det inte blir en vana liksom :) Lycka till med allt!


Tack för svaret. Jo jag går hos psykologer och så, har vart inlagd och hela köret flera gånger om. Ville inte skriva hela livs historien i ett inlägg precis. Och ja skyrim är ju det bästa spelet ever :) det är bara svårt att somna när tankarna inte slutar rabbla nonsens eller icke nonsens ? jag har fått diagnoser som asperger (vilket jag inte tror stämmer), ADHD (vilket jag inte tror stämmer) senast misstänker de att jag är bipolär... vet inte vad jag ska tro om detta..


Äh, egentligen borde man bara strunta i diagnoserna och försöka behandla symptomen istället. Men om man ändå ska ska förlita sig på diagnosen som kanske kommer så står det såhär om den på wiki: "Bipolärt sjuka kan vara särskilt känsliga för störningar i den dagliga rytmen, vilket kan framkalla sjukdomens symtom. Störda sömncykler, som vid skiftarbete och jetlag, höjer risken för nya skov. Sjukdomen är ofta årstidsbunden depressionerna infaller oftare när höstmörkret faller och omvänt är det fler hypomanier och manier under våren. Hormonet melatonin kan spela en roll i detta då det hämmas av ljus. Melatoninhalten både styr och styrs av den inre dygnsrytmen, och ljus påverkar denna rytm" (wiki) Jag har ingen egen erfarenhet av bipolaritet, kanske någon här inne har mer koll?


Jo jag får helt plötsligt depresioner med suicid tankar och självskade beteende.. enormt "tyck synd om mig" period vilket är såå irriterande, sedan helt plötslig är det väck.. och jag ser världen på ett ljusare sätt igen.. Jag tar ångest dämpande och antidepresiva och psykofarmaka så jag vet inte om det är biverkningar av midicinen eller om det är något jag äter typ.. varför kan jag inte alltid må som jag gör.. nu typ. Sedan är det alltid så jobbigt när man känner att man vill dö NU man får panik och ringer runt till alla platser m.m.. för man har i bakhuvet att det kanske går över snart samtidigt tänker man : tänk om detta aldrig går över??? Jobbigt helt enkelt...


Jag är diagnostiserad med Biopolär typ 2 men misstänker att jag också kan ha ADHD. Har också svårt att somna och vänder på dygnet hela tiden även fast jag borde vara trött och kunna sova. Ligger ofta och känner mig för trött för att somna, som du beskriver Skajrim.  Du låter lite lik mig! Jag får ofta några konstiga former av tvångstankar där jag bara tänker på allt negativt och tänker på alla gånger jag gjort bort mig och bara liggerdär och hatar mig själv. Också därför jag hatar att gå och lägga mig för vet att jag bara kommer ligga där och vända och vrida på mig. Fick Imovane utskrivet och den funkar ibland men inte alltid. Jag brukar typ titta på filmer för å skingra tankarna. 
Har aldrig gått med i något sånt här forum eller community förut men den här tråden fick mig att vilja det. Är intressant när man hittar någon som verkar ha det precis som jag. 
Jag har också fått ångestdämpane utskrivet som jag tar ibland när jag känner att ångesten är på väg och jag får svårt att andas. Tar du dina hela tiden? Vilka tar du? Funderade också på att börja ta varje dag kanske gör allt lite lättare. 
 
 


Din oro som du beskriver kan vara generaliserande ångest (GAD), då oroar man sig för allt möjligt och är jättejobbigt och påfrestande. Nu behöver det inte vara det men läs om det och se om det stämmer in på dig och det finns medicin som kan hjälpa ganska bra, kbt kan också vara bra.
Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons