Forum Depression och ångest


Erfarenheter av Citalopram?

Hej, Jag har ätit Citalopram i ungefär 1,5 månad nu pga depression och ångest, och har upplevt en stor förbättring sen jag började. Doseringen började på 10mg om dagen, vilken höjdes till 15mg efter två veckor och till 20 mg efter ytterligare två veckor. Vid varje höjning upplevde jag en större inre oro och kände mig betydligt mer ostabil än tidigare. Finns det någon annan som upplevt samma sak? Har även börjat äta Omeprazol för att hämma magsyra, och tydligen så påverkar den medicinen Citalopramen vilket gör att koncentrationen av Citalopram blir högre. Upplever även att jag mått sämre efter detta. Min läkare verkade inte vara medveten om att dessa mediciner påverkar varandra, han nämnde inget om det iallafall. Jag pratade med en apotekare som sa att interaktionen mellan Citalopram och Omeprazol var väldigt liten och knappt skulle vara märkbar. Men som sagt, jag skulle gärna vilja höra andra personers erfarenheter av medicinen.

Jag äter också citalopram. Jag tar 40 mg om dagen och nu mår jag riktigt hyfsat, fast en del dagar får jag ta sobril 10 mg. Din magmedicin vet jag inget om men hoppas du snart mår bättre


Oj, blev lite fel. Började på 20 mg, höjde till 30 mg och är nu uppe på 40mg. Jag har också Sobril, 5mg som jag tar när jag känner mig orolig. Men du upplevde inte att du blev sämre när du höjde dosen? Eller började du på 40mg direkt?


Nej Jag upplevde inte att jag blev sämre när jag höjde från 30 mg till 40 mg men mellan 20mg och 30 mg tyckte jag att jag blev sämre igen


som du så fick jag oxå ångest o var orolig när jag höjde medicinen fast det höll nog i sej nån vecka inte längre så mitt råd är att om den funkar annars så ska du nog stå ut om biverklnigarna inte håller i sig länge då ska du nog ta upp det med läkaren lycka till


Okej, tack för det! Alltid skönt att höra hur andra upplevt det. Jag har redan upplevt en bättring, kanske efter att jag slutat ta min magmedicin som påverkade Citalopramen...tack för era svar!


Ser denna diskussion nu först, efter att ha googlat på "Citalopram och Omeprazol". Jag har påverkats kraftigt av denna kombination, vilket förmodligen berodde på att jag tog både Citalopram 20mg samtidigt som Omeprazol 20mg.
Normalt tar jag Citalopram 20 mg på morgonen och sedan 20mg Omeprazol mitt på dagen samt på kvällen. Men några gånger har jag varit tvungen att ta Omeprazol på morgonen i samband med frukost och det gav mig en oerhörd ångestattack som varade flera timmar. Så min rekommendation vore att undvika att ta dessa samtidigt!
För övrigt är ökad ångest i samband med uppgång i dos eller nedgång fullt normalt. Har gjort det ett antal gånger och samma reaktion varje gång. Men som alla tycks bekräfta så blir det himla bra till slut! :)


Hej, det är normalt att må dåligt, ibland tom sämre, i början av behandlingen, detta kan man även märka av vid doshöjning. Insättningssymtom är vanliga och är orsaken till att medicinen trappas upp långsamt. Omeprazol kan öka koncentrationen av Citalopram (50-100%), om de måste användas samtidigt brukar läkaren ibland behöva dosjustera, dvs sänka dosen av Citalopram. Ett annat alternativ är att byta syrahämmande läkemedel.
Jag antar att du har fått även Omeprazol förskrivet av läkare då det inte ska användas för långtidsbruk utan läkarrekommendation. Prata med din läkare eftersom nuvarande behandling kan leda till att dosen Citalopram är för hög iom denna kombination. Lycka till!


ja man mår dåligt upp till 3 månader tyvärr
 
söker vänner 
jag önskar vänner  på gotland som är drabbade av nervösa problem, depression och ensamhet, gärna mellan 40-60 år.
vi kan träna tillsammans eller bara fika. Prata om vår behandling.


MrMTOj, blev lite fel. Började på 20 mg, höjde till 30 mg och är nu uppe på 40mg. Jag har också Sobril, 5mg som jag tar när jag känner mig orolig. Men du upplevde inte att du blev sämre när du höjde dosen? Eller började du på 40mg direkt?
jag måste hålla mej på 30 mg, blir sämre vid 40 mg

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons