Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bot mot vanlig ögonsjukdom på väg

Svenska forskare i Lund har hittat en förändring i en särskild gen som kan vara en viktig bidragande orsak till den vanliga och handikappande ögonsjukdomen AMD, åldersförändringar i gula fläcken.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Årligen drabbas 5000 svenskar av AMD. Idag finns det ingen fungerande behandling för ålderförändringar i gula fläcken, men forskarna i Lund har funnit att det redan finns läkemedel för andra sjukdomar som man nu testar på patienter med AMD.

Professor Anna Blom, vid Lunds Universitet, säger till Ekot att de läkemedel man nu testar kan få ett godkännande inom fem år.

– Det viktigaste i den här upptäckten är att det finns hämmare som kan ingripa i det här systemet, säger hon.

Annons
Annons

Hon hoppas att de kliniska testerna ska utfalla så väl, att läkemedlen godkänns för behandling av ögonsjukdomen inom fem år mot normalt tio-femton år.

– Om företagen som håller på att framställa de här komplementhämmare skulle prioritera den här sjukdomen, vilket jag tror att de kommer göra eftersom det är en stor och viktig sjukdom, då kan man faktiskt få tillstånd att behandla inom fem år. Normalt pratar vi om tio till femton år från grundläggande upptäckt till behandling, säger Anna Blom.

Tio procent av alla över 75 år har synproblem orsakade av AMD, det vill säga ålderförändringar i gula fläcken.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2013-05-27 15:58 (10 år sen)

  Om jag har rätt, så rör det sig bara om de fall där man har en genetiskt defekt / arv . Men gula fläcken uppstår oftare av ren näringsbrist till syncellerna som förtvinar och dör i slutändan.
  De synceller som redan är döda kan man inte väcka, men de som fortfarande har lite liv i sig, kan komma tillbaka då näringen återkommer. Precis som vid undernäring då organismen tär på musklerna.
  Eftersom mina föräldrar blev blinda och jag vid 65 års ålder hade början så engagerade jag mig av ren självbevarelsedrift i detta.
  Eftersom jag i tjänsten hade alla kontakterna fick jag lära mig vad jag ovan beskrivet.
  Det finns bra medel i form av kosttillskott som vidgar de trånga blodbanorna så att näringen återkommer genom att cirkulationen främjas. Både Antocyaner från rätt blåbär, och pro-Antocyanerna från barken i strandtall gör just detta. Med båda samtidigt närvarande i ett kosttillskott tillsammans med all övrig näring synorganet / ögonen behöver så uppnår man förvånande mycket.
  Min pågående utveckling bröts, och jag har idag bättre syn är för 30 år sedan. Är 72 år gammal nu. Optikern är förvånad.
  Denna produkten Klarin perfekt, är framtagen mot just gula fläcken samt till diabetikernas sköra blodkärl i första hand. De får ofta retinopati och eller svåra bensår t.ex.
  Söker man på Klarin perfekt så kan man läsa allt om den. Finns enkelt på nätet, faktura medföljer.
  Så eventuell ny medicin som jag förstår det, riktar sig till den grupp som har det genetiska arvet i fråga om gula fläcken, men når inte de övriga som är den större gruppen.
  Denna används också av alla som har ett koncentrerat ögonarbete, jag vet att tandläkare, kirurger, guldsmeder och många andra med intensivt långvarigt stirrande använder den. Den är avdragsgill dessutom.

 • Avatar Tidigare användare 2013-05-27 13:41 (10 år sen)

  Äntligen....Jag hoppas att min gamla mamma kan få ta del av detta. Hon besväras svårt av sina synproblem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons