Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blinda använder syncentra för att höra bättre

Annons

En möjlig förklaring till varför personer som är blinda ofta har bättre känsel- och hörselsinne är för att de använder hjärnans syncentra för att förfina de andra sinnena, rapporterar Vetenskapsradion.

I en ny studie har forskare undersökt vilka delar av hjärnan som aktiveras hos dels blinda och dels seende personer, när det gäller att avgöra var till exempel olika ljud kommer ifrån eller var på kroppen något känns. Och studieresultaten visar att hjärnans syncentra aktiveras betydligt mer bland de blinda jämfört med de seende.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Olika tester genomfördes bland studiedeltagarna och förutom att hjärnans syncentra aktiverades i betydligt högre utsträckning bland de blinda jämfört med de seende, kunde forskarna dessutom konstatera att desto större aktivitet de hade i syncentrat desto bättre presterade de.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons